Haberler

Irak'taki Siyasi Gelişmeler

Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Sadi Ahmet Pire, Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı göstericilerin meclis binasını basmasının hükümete darbe anlamı taşıdığını belirtti.

Pire, Sadr yanlısı göstericilerin geçen cumartesi günü başkent Bağdat'taki yüksek korunaklı Yeşil Bölge'ye geçip meclis binasını basmasını ve ülkenin siyasi geleceğini AA muhabirine değerlendirdi.

Sadr'ın Irak Başbakanı Haydar el-İbadi hükümetine karşı bir darbe girişiminde bulunduğunu belirten Pire, şunları kaydetti:

"Bağdat'ın önemli bölgesi Yeşil Bölge'ye geçilmesi ve ardından Meclis'in basılıp işgal edilmesi daha çok bir darbe anlamı taşıyor. Kürt tarafı olarak bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Zira meşru bir hükümete karşı darbe niteliği taşıyor. Sorunların çözülmesi için tercih edilecek bir yöntem veya yol değildir. Böyle bir girişim ülkedeki siyasi sürecin bitmesi demektir. Ne şimdi ne de gelecekte hiç kimsenin dayatmayla bizim temsilciliğimize soyunmasına asla izin vermeyeceğiz."

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) bir siyasi heyetin Bağdat-Erbil ilişkilerinin normalleşmesi için başkente gideceğini belirten Pire, "Daha önce böyle bir karar alınmıştı ancak şuanda bu ziyaretin yarar getireceğini düşünmüyorum. Zira Bağdat'ta ne olup bittiğini kimse kestiremiyor. Orada muhatap alınacak kimse yok ve herkes yerini terk etmiş durumda. Kurulan teknokratlar hükümeti yasal değil ve yasal olmayan bir şeyi de kabul edemeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Sadr yanlısı bazı göstericilerin İran karşıtı sloganlar attıklarının hatırlatılması üzerine Pire, "Bu sloganların eylemciler tarafından içten gelen duygularla mı yapıldığını yahut bazı kişilerce mi organize edildiğini tespit etmemiz lazım. Bu önemli bir gelişmedir ve hataya düşmemeliyiz." yorumunu yaptı.

Pire ayrıca, İran ve ABD'nin Irak'taki etkisi ve rolünün önemine vurgu yaparak "İran ve ABD'nin Irak'taki son durum ve geleceği üzerinde kesinlikle etkisi vardır. Her iki ülkenin rolünün Irak'ta ciddiye alınmaması doğru bir yaklaşım olmaz. Son gelişmelere ilişkin Washington'dan gelen açıklamalar ve yayınlanan bildiriler çok yapıcıydı. Irak, her türlü siyasi gelişmeye açık ancak bu ülkenin Lübnan olmasına müsaade edilmez." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Celal Talabani Bağdat İran Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title