Haberler

Irak Savaşının Maliyeti Tüm Rekorlar Kırmak Üzere

Los Angeles Times Gazetesi, Irak Savaşı ve Terörle Küresel Savaşın ABD İçin Toplam Maliyetinin Gelecek Yıl, Yükü 600 Milyar Doları Aşan Vietnam Savaşını Aşacağına Dikkat Çekti. Irak Savaşının Maliyetinin "Tarihi Boyutlara" Ulaşmaya Başladığını Belirten Gazete, Bush'un Yeni Irak Stratejisi'nin 6.6 Milyar Dolarlık Finansman Gerektireceğini Yazdı.

Irak savaşı ve terörle küresel savaşın ABD için toplam maliyetinin, gelecek yıl yükü 600 milyar doları aşan Vietnam savaşını geçeceği bildirildi. Los Angeles Times gazetesinin, Irak savaşının maliyetinin "tarihi boyutlara" ulaşmaya başladığına işaret ederken, Bush'un Yeni Irak Stratejisinin 6.6 milyar dolarlık finansman gerektireceğini belirtti.

Los Angeles Times gazetesi, ABD'nin Irak savaşı ve başta Afganistan olmak üzere, çeşitli yerlerde sürdürdüğü terör ile savaşın toplam maliyetinin gelecek yıl Vietnam savaşının maliyetini geride bırakacağını yazdı.

1975 yılında sona eren, ABD'nin "en uzun savaşı" olan Vietnam savaşının 58 bin Amerikalı'nın ölümüne neden olduğunu ve yükün bugünkü dolar değeri ile 600 milyar doları aştığını anımsatan gazete, İkinci Dünya Savaşı 600 milyon dolarlık çizgisini 1943 yılının ortasını geçtiğinde ABD'nin Almanları Kuzey Afrika'dan kovmuş, Japon filosunu yok etmiş, Avrupa ve Güney Pasifik'i kurtaracak geniş taarruzları başlatmış olduğuna işaret etti.

ABD'li gazete, Irak savaşının kapsamının söz konusu savaşlardan daha dar olmasına karşın maliyetinin "tarihsel boyutlara" ulaşmaya başladığını belirtirken, "Projeksiyonlara göre ABD'nin katkısı, mevcut boyutlarda sürerse, Afganistan ve diğer başka yabancı ceplerde yürütülen terörle savaş ile birlikte Vietnam harcamalarını gelecek yılda geçecek" diye yazdı.

Irak savaşının ABD bütçesi üzerinde yarattığı baskılar üzerinde duran gazete, Başkan George W. Bush'un Yeni Irak Stratejisini açıkladığı geçen haftaki konuşması hemen öncesi ABD basınına Beyaz Saray'da verilen brifingde yeni planın askeri harcamalar olarak 5.6 milyar, yeniden yapılanma gibi sosyal harcamalar olarak ise 1 milyar dolara mal olacağı bildirildiğinin altını çizdi(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title