Haberler

Irak Petrol Bakanlığı'ndan Rus Şirketlere Ambargo Haberlerine Yalanlama

Irak Petrol Bakanlığı, Rus petrol şirketi Lukoil ile yapılan anlaşmaların iptal edildiği yönündeki iddiaları yalanladı.

Dün bakanlık binasında basına bir açıklama yapan Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad, Rus Lukoil firmasıyla Saddam Hüseyin döneminde anlaşma imzalandığını ve anlaşmanın aynı dönemde feshedildiğini söyledi. Cihad, "Batı Kurna sahasının geliştirilmesiyle ilgili bir anlaşma Saddam Hüseyin döneminde yapılmış ve yine o dönemde feshedilmiştir. Yani söz konusu anlaşma yeni değil. Parlamentonun halen önünde bulunan yeni bir petrol kanunu var. Bütün eski anlaşmalar, bu yeni kanunla birlikte tekrar gözden

geçirilecektir. Irak Petrol Bakanı Rusya ziyaretinde Rus yetkililere geçmiş tüm anlaşmaların iptal edildiğini, yeni petrol ve gaz anlaşması kanununa göre yeniden değerlendirilmesi düzenlenmesi gerektiğini belirtti" dedi.

Rus petrol şirketlerine ambargo uygulanmasının söz konusu olmadığını ifade eden Cihad, "Rus şirketlerinin uluslar arası diğer bütün şirketlerle birlikte Irak petrolünün çıkarılmasıyla ilgili yeni ihalelere girebilme olanağı var. Ülkemize en yüksek ekonomik katkıyı sağlayacak her anlaşmaya açığız. New York Times gazetesinde konuyla ilgili çıkan haberle ilgili bilgim yok. Saddam döneminde yapılan anlaşma, yüne o dönemde iptal edilmiştir. Petrol yataklarının işlenmesi konusundaki anlaşmalar için yeni petrol

kanununu bekliyoruz. Petrol yataklarının işlenmesi ile ilgili herhangi bir şirkete imtiyaz tanınmamaktadır. Bu konuda çok şeffafız. Uluslararası şirketler arasında ayırım yapmıyoruz. Yeni kanun gecikirse Petrol Bakanlığı'nın bazı petrol yataklarını uluslararası ihaleye açabilme yetkisi bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Rus Lukoil şirketi ile yardımlaşma içerisinde olduklarını belirten Sözcü Cihad, "Bakanlıktan bazı üyeler için eğitim kursları düzenledi ve Lukoil'in bakanlığımıza sürekli ziyaretleri devam ediyor. Irak ile sürekli yardımlaşma içinde olan Lukoil ve bütün uluslararası şirketlere saygımız var. Lukoil'e de diğer şirketlerle birlikte ihalelere girmek isterse kapımız açıktır. Önemli olan Irak'a faydası olacak anlaşmalar yapmak. Petrol Bakanlığı'nda Bağımsız bir heyet var. Hükümet bu heyetin petrol, gaz veya

başka konulardaki kararlarının bağımsız olduğunu defalarca tekrarladı. Ayrıca Petrol Bakanlığı'nın elinde de bağımsız karar alma yetkisi var. Anlaşmalardaki önceliğimiz Irak petrolünün en yüksek ekonomik karı getirmesidir" diye konuştu.

(AR-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title