Haberler

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani :

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri Andris Piebalgs ile Birlikte Bir Basın Toplantısı Düzenledi.

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri Andris Piebalgs ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Hüseyin Şehristani toplantıda Irak ve AB'nin uzun süredir ticari ortaktan öte müttefik olduklarını ifade etti.

2008'de AB'nin gaz ve petrol ihtiyacının Irak'tan sağlanabileceğini söyleyen Şehristani, son günlerde gündeme gelen alternatif boru hattı projesi ve bazı Kürt şirketlerinin lisans iptaline ilişkin konuları da açıklık getirdi. Şehristani, "Kerkük - Yumurtalık hattına paralel bir hat projesi olduğu doğrudur. Bunu Türkiye ile de görüşüyoruz. Ancak bu alternatif değil ihtiyacı karşılamak için var olan projeye 'ek' niteliğindedir. Bu tarz projelerimiz olacak. Lisansı iptal edilen şirketler konusunda bizim

tavrımız nettir. Irak merkezi hükümeti ile sözleşme imzalamamış hiçbir şirket Irak'ta faaliyet gösteremez. Gösterirse bu tamamen illegal olmuş olur" dedi.

Şehristani'den sonra söz alan Piebalgs ise, "Irak gazının Türkiye'den geçeceği kesin, dolayısıyla Nabucco stratejisi önemli. Ancak şimdilik Irak Nabucco projesinin bir parçası değil. Yakında bu proje ile Irak'tan da enerji ithal edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin sorusu üzerine ise Şehristani, Irak'ın güneyindeki gaz ve petrol rezervlerinin Irak'ın öncelikli konusu olduğunu ve Shell firmasından bu bölgede milyar dolarlık bir tesis kurmak için teklif aldıklarının doğru olduğunu belirterek bu teklifi değerlendirdiklerini açıkladı.

(SA-İÖZ-İÖZ-BA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title