Haberler

Irak'ın Refah Seviyesi Geliştikçe, Türkiye ile Ticari İlişkiler Gelişecek"

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hussain Mahmood Alkhateeb, " Irak'ta tam anlamıyla güvenlik ve istikrar sağlandığında yapılacak ilk iş, Türkiye ile ticareti geliştirmek olacaktır. Irak'ın refah seviyesi geliştikçe Türkiye ile ticari ilişkiler gelişecek, Türk mallarına ilgi artacaktır." dedi.

Kentteki temasları kapsamında Gaziantep Sanayi Odasında (GSO) düzenlenen toplantıda, Irak'a ihracat yapan firma temsilcileriyle bir araya gelen Büyükelçi Alkhateeb, yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaretin Irak'ta ve genel olarak bölgede yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilendiğini söyledi.

"2014'te DEAŞ terör örgütü Irak'ta bazı bölgeleri ele geçirdi ve devlet bütçesinin büyük bir kısmı terörle mücadeleye ayrıldı." diyen Alkhateeb, Irak'ın gerçek anlamda yeniden yapılandırmaya ve yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Hussain Mahmood Alkhateeb, " Irak'ta tam anlamıyla güvenlik ve istikrar sağlandığında yapılacak ilk iş, Türkiye ile ticareti geliştirmek olacaktır. Irak'ın refah seviyesi geliştikçe Türkiye ile ticari ilişkiler gelişecek, Türk mallarına ilgi artacaktır." diye konuştu.

Irak pazarında özellikle gıda sektöründe Türkiye'nin İran, Ürdün, Çin ve Suudi Arabistan'a göre daha avantajlı bir konumda olduğuna işaret eden Alkhateeb, bunun nedeninin Irak halkının Türk mallarının kalitesine güveninin tam olması olduğunu aktardı.

İki ülke arasında zaman zaman gündeme gelen Fırat ve Dicle havzasındaki suyun kullanımına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği hassasiyet ve kişisel çabaları takdirle karşıladıklarına dikkati çeken Hussain Mahmood Alkhateeb, "Erdoğan'ın 'Fırat'ın suları sadece Türkiye'nin değil tüm bölge halkının kullanımına açıktır' ifadesi bizi gerçekten memnun etmiştir." şeklinde konuştu.

Alkhateeb, konuyla ilgili 2008'de kurulan Stratejik İlişkiler Komisyonunun yakın zamanda Irak'ta toplanacağını ve iki ülke arasındaki ticareti geliştirmeye yönelik görüşmeler yapılacağını da sözlerine ekledi.

GSO Başkanı Adnan Ünverdi de Türkiye ile Irak arasında geçmişten bugüne gelen köklü bir komşuluk, dostluk ve ticari bağın olduğunu belirterek, bölge ülkelerinin var olunan güzel coğrafyadaki istikrarı tesis etmek için güç birliği yapmak zorunda olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirerek daha ileri noktalara taşımak istediklerini dile getiren Ünverdi, "2018'de Türkiye'den Irak'a 8,5 milyar dolar ihracat yapılırken, bunun 1,4 milyar dolarını Gaziantep tek başına gerçekleştirdi. İstanbul'dan sonra Irak'a en fazla ihracat yapan ikinci il konumundayız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title