Haberler

Irak Dışişleri Bakanı Caferi Açıklaması

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'nin, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığının çekileceğine dair basında yer alan haberler üzerine, "Bunu doğru yönde atılmış adım olarak görüyoruz" dediği bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'nin, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığının çekileceğine dair basında yer alan haberler üzerine, "Bunu doğru yönde atılmış adım olarak görüyoruz" dediği bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk askerlerinin çekileceğine dair basında yer alan haberlere ilişkin değerlendirmede bulunan Caferi, "İlişkilerin güçlenmesi, Irak'ın güvenliği ve egemenliğine saygı ile DAEŞ terörüyle mücadele kapsamında doğru yönde atılmış adım olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ile en güçlü ilişkilerin geliştirilmesini istiyoruz" diyen Caferi, "Irak- Türkiye ilişkilerini ve en önemlisi stratejik ilişkileri 2003'ten beri inşa ettik. Fakat Irak'ın egemenliğine dokunulursa konu değişir. Çünkü bize göre Irak'ın egemenliği her şeyin üstündedir" değerlendirmesinde bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin daha önce Türkiye ziyaretinde destek talep etmesi üzerine Peşmerge ve yerel grupların eğitimi için Musul'a bağlı Başika bölgesine gönderilen Türk birliği, 4 Aralık'ta nöbet değişimi yapmış ve 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, askeri eğitmenlere yönelik tehditler konusunda istihbarat alındığını açıklamış, bu nedenle bir güç kaydırması yapıldığını bildirmişti. Ancak Irak hükümeti, egemenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle birliklerin geri çekilmesinde ısrarcı olmuştu. Türkiye bu gelişme karşısında askeri birliklerini yeniden tanzim etmişti.

Son olarak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ'le mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title