Haberler

Irak Diplomatik Çözüm Çağrısını Yineledi

ABD'yi Ziyaret Eden Irak Hükümeti Sözcüsü Ali El Debbağ, 'Biz, PKK Probleminin Askeri Olarak Çözülemeyeceği Anlayışındayız' Dedi.

ABD'yi ziyaret eden Irak hükümeti sözcüsü Ali El Debbağ, ''Biz, PKK probleminin askeri olarak çözülemeyeceği anlayışındayız'' dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan El Debbağ, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını ve Irak Hükümetinin, ''Türkiye ile son duruma diplomatik bir çözüm bulunması'' isteğini ilettiğini belirtti.

El Debbağ, Irak Başbakan Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin Türkiye'yi ziyaretinin, çabalarında olumlu rol oynadığına işaret etti.

Bir gazetecinin, ''ABD'nin El Kaide'ye karşı kullandığı yöntemi neden Türkler PKK'ya karşı kullanmasın?'' sorusu üzerine El Debbağ, ''Karar Türk hükümetinin. Ancak biz bu problemin askeri olarak çözülemeyeceği anlayışındayız. Türkler, 15 yıldır sınır ötesini denediler, halen PKK'dan kurtulamadılar. Biz de Türkleri başka yollar kullanmaya çağırıyoruz'' dedi.

El Debbağ, ''Türkiye, Irak'ın önemli ortağı ve Irak Hükümeti, Türk Hükümetini askeri çözüm kullanmamaya, Irak sınırını geçmekten kaçınmaya çağırıyor. PKK terörist saldırılarından Türk halkının çektiği büyük acıları Irak Hükümeti anlıyor. Irak Hükümeti, PKK'nın kuzey Irak'taki faaliyetlerini yasaklamak için elinden gelen gayreti gösteriyor'' ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, daha sonra düzenlediği günlük basın toplantısında soruları yanıtlarken, ABD Başkanı George W. Bush'un dün ifade ettiği gibi Türkiye'nin bölgede küçük bir askeri varlığının, uzun yıllardır bulunduğunun bilindiğini hatırlattı ve ''Biz, Türkiye'nin bölgeye başka ek asker göndermesini istemiyoruz'' dedi.

Tarık El Haşimi'nin Türkiye'yi ziyaretinin, ''olumlu bir işaret'' olduğunu söyleyen Perino, ''Biz, Türkiye'den, daha fazla bir şey yapmaktan kaçınmasını istedik. Büyük ölçekli bir müdahalenin problemi çözmeye yardım edeceğini düşünmüyoruz'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title