Haberler

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Açıklamaları

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Terör Örgütü PKK'ya Hiçbir Zaman Yardım Etmediklerini, Ancak Barış Yolunu Göstermek İçin Bu Örgütün Üst Düzey Yöneticileriyle Görüşmeler Yaptıklarını Söyledi. Talabani, Görüştüklerini Söylediği Yöneticileirn İsimlerini ve Görüşmelere Kimin Aracılık Ettiğini Açıklamadı.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, terör örgütü PKK'ya hiçbir zaman yardım etmediklerini, ancak barış yolunu göstermek için bu örgütün üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi. Talabani, görüştüklerini söylediği yöneticileirn isimlerini ve görüşmelere kimin aracılık ettiğini açıklamadı.

Bugün ülkenin kuzeyindeki Süleymaniye'nin Dukan kasabasında ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, KDP lideri Mesud Barzani, bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih'in katılıdığı ve Talabani'nin ev sahipliği yaptığı toplantıda, başta Kuzey Irak'taki petrol anlaşmazlıkları olmak üzere Irak'ta artarak devam eden şiddet olayları görüşüldü. Toplantı sonrasında Talabani ve Barzani gazetecilerin karşısına geçti. Saat 12.00'de başlayan ve yaklaşık 4 saat süren toplantının sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Talabani, "Biz ne Yurtseverler Birliği ve ne de KDP olarak PKK'ya yardım etmedik. Kim bunu söylüyorsa gerçeklerden uzak duruyor. Eğer tarihe geri dönüp bakarlarsa PKK'ya karşı Türkiye'ye yardım ettiğimizi görürler. Kimse bunu çarpıtmasın. Bizim PKK liderleriyle görüşmelerimiz oluyor. Bunu son zamanlarda da yaptık. Ancak bu görüşmeler örgüte barış yolunu göstermek için yapılmış bir diyalogdur" diyen Talabani, görüştüklerini ifade ettiği PKK yöneticilerinin kim olduklarını ve görüşmeye kimlerin aracılık ettiğini açıklamadı. Irak topraklarında herhangi bir askeri müdahalenin mümkün olmayacağını ifade eden Talabani, "Türkiye eğer akan kanın durmasını istiyorsa işi diyalog yoluyla çözecek. Başka türlü bir eylem mümkün değildir. Biz Irak olarak bu sorunu diyalogla çözme konusunda kararlıyız" şeklinde konuştu.

Irak Devlet Başkanı Talabani, Demokrat Toplum Partisi Diyarbakır İl Başkanı İbrahim Aydoğdu'nun geçtiğimiz günlerde "Kerkük'e herhangi bir askeri müdahale yapılırsa bunu Diyarbakır'a yapılmış sayarız" şeklindeki açıklamaları ve Aydoğdu'nun bu sözler üzerine tutuklanmasıyla ilgili bir soruya da "Bu Türkiye'nin kendi iç anlayışıdır. Ancak biz sadece Türkiye'nin değil hiçbir komşu ülkenin Kerkük'e müdahalesini kabul etmeyiz. Kerkük Irak'ın iç meselesidir, Türkiye'nin değil" cevabını verdi.

Açıklamaların ardından Halilzad, Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Salih, Talabani'nin Dukon'daki karargahından ayrıldı.

(SK-EA-EA-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title