Haberler

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Allavi Açıklaması

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, "10 yıllık aranın ardından yönetimde yer almamız devletin inşası, uzlaşı ve güvenliğin gerçekleşmesi için bir umuttu.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, "10 yıllık aranın ardından yönetimde yer almamız devletin inşası, uzlaşı ve güvenliğin gerçekleşmesi için bir umuttu. Fakat bu olmadı" ifadelerini kullandı.

Allavi, "Ayaklanan halkımıza" başlıklı mesaj yayımladı.

"Siyasi hizipleşme olayı her çeşit yolsuzluğun içinde barındığı büyük ve aşılmaz bir kaledir" diyen Allavi, elektrik ve diğer hizmet alanındaki aksaklıklar ve yolsuzlukları protesto eden göstericilerin barışçıl faaliyetlerini korumalarını istedi.

Irak güvenlik güçlerine "göstericilere yumuşak davranın" çağrısında bulunan İyad Allavi, Şii mercii Ayetullah Ali es-Sistani'nin reform süreciyle ilgili çağrılarını övdü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Allavi, "İşgalin getirdiği siyasi mezhepçilik, taraflı ve başarısız siyasal süreç, ayrımcılık, marjinalleşme ve dışlamayı güçlendirerek ülkeyi bu duruma getirdi" ifadelerine yer vererek, şöyle devam etti:

"Vatandaşlık esasına bağlı devletin inşası için anayasanın yeniden yazılması ve hizipleşme rejiminin iptali yönündeki çağrılarımız, tarihi, siyasal tecrübe ve inancımızdan kaynaklanıyordu. Bunun gerçekleştirilmesi için Saddam rejiminin çöküşü ve Irakiyye Grubu'nun zaferiyle sonuçlanan 2010 seçimlerinden sonra fırsat doğdu. Fakat Iraklıların ulusal hükümet kurma hakkı dış ve iç eylemlerle başarısız oldu. Bu durum devletin askeri ve güvenlik kurumlarında erozyona yol açtı."

-"Vatandaşı terörden koruyamıyorlar"

Irak'taki askeri ve güvenlik kurumlarının vatandaşı terörden koruyamadığını öne süren Allavi, bu kurumların aynı zamanda hizmet ve refahın sağlanması ve yolsuzlukların önüne geçilmesinde "aciz kaldığı ve vatandaşı milis ile terör güçlerinin insafına bıraktığını" ileri sürdü.

-"Topraklarımızın yarısı kayboldu"

Allavi, eski hükümetten (Nuri el-Maliki) güven oyunu geri çekme çabalarını anımsatarak, "Çabalarımız başarılı olsaydı ülke bugünkü durumuna düşmemiş olacaktı ki bugün topraklarımızın yarısı kayboldu. Milyonlarca vatandaşımız yerinden edildi ve sadece ülke içindeki sığınmacı sayısı 3 milyonu aştı" ifadelerini kullandı.

Musul'un DAEŞ tarafından ele geçirilmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Allavi, konunun araştırılması için kurulan komitenin suç ve kusuru bulunanları deşifre etmeye cesaret edemediğini öne sürdü.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, elektrik kesintileri ve diğer temel kamu hizmetlerindeki aksamaları proteso amacıyla düzenlenen ve son günlerde hızla ülke geneline yayılan gösterilerin ardından bugün reform niteliğinde önemli kararlar açıklamıştı. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, yönetim zafiyetinin giderilmesi ve yolsuzlukla mücadeleyi esas alan reformlar çerçevesinde cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılacağı bildirilmişti. İbadi, ayrıca Irak'ta geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatı vererek, bu dosyaların incelenmesi için de uzman yargıçlardan oluşan bir komite oluşturulmasını istemişti. Başbakan İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen ancak sık sık yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen "istisnai bütçe" uygulamasına da son verileceğini duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

İyad Allavi Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title