Haberler

Irak, Basra'yı Devraldı

Irak, Basra'nın Kontrolünü Resmi Olarak İngiltere Ordusundan Devraldı. İngiltere, Bölgedeki 5 Bin Kişilik Kuvvetlerinin Sayısını Azaltacak.

Irak, Basra'nın kontrolünü resmi olarak İngiltere ordusundan devraldı. İngiltere, bölgedeki 5 bin kişilik kuvvetlerinin sayısını azaltacak.

Basra'nın devralınışını onaylayan müzakere, Basra Belediye Başkanı Muhammed El Veyli ve Basra'da bulunan İngiliz Güçleri yöneticisi Tümgeneral Graham Binns arasında imzalandı. Irak Milli Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubaiye devir töreninde yaptığı konuşmada, "Devir teslim Irak'ın zaferi ve düşmanlarının yenilgisini gösteriyor" dedi.

Basra, 2003 yılında işgal edilen Irak'ın, İngilizler tarafından yönetilen ve devredilen 4. büyük bölgesi olma özelliğini taşıyor. Basra'ya girdiklerinde "özgürlükçüler" olarak nitelenen İngiliz askerleri, Şii halk üzerinde tam olarak etkili olamadı.

Öte yandan, yol kenarına asılmış bir pankartta, "Devir teslim, uzun süredir acı çeken bölgeye yeniden hayat getirecek" ifadeleri yer aldı. İngiliz yönetiminden şikayetçi olan halk, "Iraklıların bölge güvenliği konusunda sorumluluk almasının zamanı geldi. İngilizler, silahların dili dışında hiçbir şey anlamadı" diye konuştu.

Uzun süredir gerçekleştirilmesi beklenen devir teslim, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'ın 9 Aralık'ta şehre düzenlediği sürpriz ziyaret sonucunda gerçekleşti. İngiltere'nin bölgede 5 bin askeri bulunurken, Brown bu sayının 2 bin 500'e çekileceğini açıklamıştı.

(AFP-PNR-PNR-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title