Haberler

Irak Başbakanı El-maliki, AB Komisyonu Başkanı Barroso ile Bir Araya Geldi

Brüksel'de Çeşitli Temaslarda Bulunan Irak Başbakanı Nuri El-maliki, İlk Olarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Bir Araya Geldi.

Brüksel'de çeşitli temaslarda bulunan Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, ilk olarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya geldi.

İkili, uzun süren görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, enerji güvenliğinden mültecilere, bölgesel istikrardan AB-Irak ilişkilerine kadar geniş bir yelpazede fikir alışverişinde bulunduklarını açıkladı. Yapıcı ve anlamlı bir buluşma olduğunu ifade eden Irak Başbakanı El-Maliki, "Demokratik ve politik kurumlarımızı yapılandırmaya ve bölgede demokrasiyi filizlendirmeye devam ediyoruz. Yapılan Irak anayasası tüm Irak halkı içindir. Her ne kadar federal bir politik yapı içerisinde hareket ediyorsak da Irak halkı bir bütündür ve birlikte yaşayacaktır. Şimdilik ilk ve temel hedefimiz Irak halkına gerekli altyapı hizmetlerini en iyi şekilde sağlayabilmektir. Bunun için de yerel yönetimlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Irak'a bölgenin istikrarı ve yeniden yapılandırılması için gerekli desteği sağlamakla yükümlü olduklarını dile getiren AB Komisyonu Başkanı Barroso ise, "Irak ile işbirliğimiz en üst düzeyde ve verimlilikte devam edecektir. Bu ülkeyle müzakerelerimiz, başta gaz ve petrol olmak üzere son derece olumlu istikamette devam etmektedir. Ben Sayın Maliki'ye bölgenin istikrarı ve refahı için ne derece önemli bir ülke olduklarının altını çizdim ve 'AB olarak her türlü işbirliğine varız' dedim" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin bölgedeki son gerginliklerle ilgili sorularını da yanıtlayan Maliki, Irak'ın kendi güvenlik güçleri ve ordusu olduğunu, bu güvenlik güçlerinin her türlü illegal faaliyetle mücadele etmeye hazır olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Kendi ordumuz ve kolluk kuvvetlerimizden tamamen tatmin olduğumuzu düşündüğümüz gün, yabancı ülkelerin güçlerini ülkemizden çekmesi gerektiği gündür. Bunun yakın bir zamanda gerçekleşeceğine inanıyorum. Bugün bile güvenlik güçlerimiz ülkedeki her türlü illegal faaliyetle gerektiği şekilde mücadele edebilecek kapasiteye gelmiştir. İngiliz rehinelerin zamanında serbest kalması ve bu konuda yapılan operasyonlar bunun en son kanıtıdır." (SA-NO-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title