Haberler

Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı Sona Erdi

Irak'ın Başkenti Bağdat'ta Düzenlenen Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısının Sonuç Bildirgesini Açıklayan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Toplantıdan Çok Olumlu Gelişmelerle Ayrıldıklarını Söyledi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen Irak'a komşu ülkeler toplantısının sonuç bildirgesini açıklayan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, toplantıdan çok olumlu gelişmelerle ayrıldıklarını söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, toplantıda Irak'ın güvenlik ve istikrarı üzerinde yoğunlaşıldığını, iyi sonuçların elde edildiği, yapıcı ve başarılı bir toplantı gerçekleştirildiğini belirtti. Elde edilen olumlu sonuçlara örnek olarak güvenlik, mülteciler ve enerji gibi alanlarda teknik heyetler kurma kararını gösteren Zebari, toplantı sırasında ABD ve İran heyetleri arasında doğrudan görüşme ve tartışma olduğunu belirtti. ABD'li heyetin, Suriyeliler ile de görüştüklerini kaydeden Zebari, tüm bu görüşmelerin konusunun 'Irak ile sınırlı' olduğunu vurguladı. ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad da, İranlılar'la görüşmelerin Irak konusuyla sınırlı tutulduğunu açıkladı. Halilzad, Irak'ın komşularının, bu ülkeye savaşçı ve silah sokulmaması, bu ülkeye yönelik mezhep ayrılıkçılığı propagandası yapılmaması konusunda daha fazla çaba göstermelerini istedi. Halilzad, "Hiçbir ülkenin, Irak'ın parçalanmasından sağlayabileceği bir yarar yoktur. Tam tersi olumsuz sonuçlarla karşılaşılır" dedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin de, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ülkedeki teröristlere dış desteğin kesilmesi için diğer ülkelerin azami çaba göstermeleri çağrısı yaptığı kaydedildi. Maliki, teröristlere mali destek ve silah verilebildiği gibi, moral, dini destekler veya medya desteği verilebildiğini vurguladı. Maliki; komşu ülkelerin, Irak'ta teröristlere karşı tek vücut olmaları gerektiğini belirtirken, karışıklığın üstesinden gelinememesi halinde, karışıklığın tüm Ortadoğu'ya yayılabileceğini belirtti. Yeni toplantının bakanlar düzeyinde ve gelecek ay İstanbul'da yapılmasının beklendiğini belirten Halilzad, "Türkler, dışişleri baklanları düzeyindeki toplantının İstanbul'da yapılması davetinde bulundu" derken, Dışişleri Bakanı Condollezza Rice'ın bakanlar düzeyindeki toplantıya katılma niyetini daha önce açıklamış olduğunu kaydetti.

(SK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title