Haberler

İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi"

Projeden detaylar- Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı İlhan Doran'ın açıklamaları "İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi"- Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında serimi gerçekleştirilen larvanın yaş koza hasadıyla tamamlandı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesince yürütülen "İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi" kapsamında serimi gerçekleştirilen larvanın yaş koza hasadıyla tamamlandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Projeden detaylar- Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı İlhan Doran'ın açıklamaları "İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi"- Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında serimi gerçekleştirilen larvanın yaş koza hasadıyla tamamlandı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesince yürütülen "İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi" kapsamında serimi gerçekleştirilen larvanın yaş koza hasadıyla tamamlandı.47 günlük süreçte 40 bin böceğin gelişimi günlük olarak takip edilerek yazılı ve görsel olarak kayıt altına alındı. Dut yaprağı ile beslenen ipekböceğini yetiştirmek amacıyla Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Araştırma ve Uygulama alanına 220 adet dut fidanı dikildi.Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı İlhan Doran, araştırma ve uygulama alanında gerçekleştirilen hasatta yaptığı açıklamada, deneme amaçlı yapılan üretimden elde edilen bilgilerin fakülte öğrencileri ve üreticilerle paylaşıldığını söyledi.İpekböceği yetiştiriciliğine dikkati çeken, üretimi artırma ve yaygınlaştırmanın önemine vurgu yapan Doran, şunları kaydetti: "Önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalarda, elde edilen bilgiler kullanılarak yaş koza ve ipek ipliği üretimine devam edileceğini ve böylece sönmeye yüz tutmuş üretim şeklinin yeniden canlandırılması hedefleniyor. Üreticiler, asıl işinden ayrılmadan ek gelir olarak ipekböceği yetiştiriciliğini rahatlıkla yapabilmektedirler. İki kutu ipekböceği besleyen bir kişi ortalama 45 gün sonra yaklaşık 2 bin lira kazanç elde edebilir. Üretim, özel bir ekipmana ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilmektedir. Endüstriyel bir girdisi olmadığı için girdi maliyeti diye bir sorun yaş koza üretiminde söz konusu değildir. Projeyle önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bilecik'in BEBKA, TAGEM ve Kırsal Kalkınma projeleri ile ipekböcekçiliği yetiştiriciliğinde yeniden söz sahibi olmasını hedefliyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Bilecik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title