Haberler

İpekböcekçiliğinde Ödemiş Farkı

Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ödemiş Belediyesi ve Bursa Koza Birlik işbirliği ile sürdürülen "Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi" kapsamında, 2013 yılı Yaş Koza üretim sezonunda elde edilen kozaların ücretleri,...

Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ödemiş Belediyesi ve Bursa Koza Birlik işbirliği ile sürdürülen "Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi" kapsamında, 2013 yılı Yaş Koza üretim sezonunda elde edilen kozaların ücretleri, üreticilerin banka hesaplarına yatırıldı.

ÖDEMİŞLİ ÜRETİCİLER 128 BİN LİRA KAZANDI

2013 yılı ipekböceği üretim sezonunda olumsuz iklim koşullarına rağmen Ödemiş ve çevresinden 93 üretici, 5.236.2 kg yaş koza elde ederek, kilogram fiyatı olan 24,5 TL den 128.280 TL kazanç elde ettiler. Koza bedelleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı talimatıyla, Bursa Koza-Birlik tarafından geçtiğimiz cuma günü üreticilerin banka hesaplarına aktarıldı.

Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri İrfan Gündüz yaptığı açıklamada, "Ödemiş Belediyesi ve Bursa Koza Birlik ile işbirliği içinde bu üretim sezonunda Ödemiş ve çevresinde 106 kişiye 304 kutu ipekböceği larvası dağıtılmıştı. Bunlardan 35-40 gün gibi bir sürenin ardından ürünün hasadı gerçekleştirildi. Bu yıl olumsuz iklim koşullarına rağmen Koza hasadının ardından, 106 üreticiden 93 ü elde edilen 5.236.2 kg yaş kozayı Bursa Koza Birliğe teslim ederken geri kalan 13 üreticimiz ürünlerini kendileri değerlendirmek üzere alıkoymuştur" dedi.

Gündüz ayrıca, "Ödemiş Kent Konseyi tarafından yürütülmekte olan projeyle, her yıl daha çok üreticiye ulaşıp üretimi arttırarak, Ödemiş'te ipekböcekçiliğinin 80'li yıllardaki canlılığına kavuşturulması hedeflenmektedir. Bu projenin uygulanmaya başladığı 2009 yılına göre her geçen yıl gelişme sağlanmaktadır. Bu gelişme istenen hedefe ulaşmak için umut vericidir. Bu projemiz şu anda küçük olsa da yakın bir gelecekte bölge ekonomisine önemli bir canlılık kazandıracak" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title