Haberler

İpek Kenti Bursa'ya "İpek Böcekçiliği Müzesi" -Gümçed, Türkiye'de İpek Denildiğinde İlk Akla Gelen Kentlerden Biri Olan, Ancak Günümüzde Bu Özelliğini Giderek Yitirmeye Başlayan Bursa'da Sektörün Yeniden Canlandırılması ve Bir İpek Böcekçiliği Müzesi Aç

Zuhal Uzundere - Güney Marmara Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği (Gümçed), Türkiye'de İpek Denildiğinde İlk Akla Gelen Kentlerden Biri Olan, Ancak Günümüzde Bu Özelliğini Giderek Yitirmeye Başlayan Bursa'da İpekçiliğin Yeniden Canlandırılması ve Bir İpek Böcekçiliği Müzesi Açılması İçin Çalışma Başlattı.

Zuhal Uzundere - Güney Marmara Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Türkiye'de ipek denildiğinde ilk akla gelen kentlerden biri olan, ancak günümüzde bu özelliğini giderek yitirmeye başlayan Bursa'da ipekçiliğin yeniden canlandırılması ve bir ipek böcekçiliği müzesi açılması için çalışma başlattı.

GÜMÇED Genel Sekreteri Nazım Vatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ipek kenti Bursa'ya tekrar bu kimliğini kazandırmak için dernek olarak çalışma başlattıklarını söyledi.

Bursa ve çevresinde ipek böcekçiliğinin gelişmesinin 1840-1841 yıllarına rastladığını ifade eden Vatan, 1894 yılında tarihi Hünkar Köşkü yakınlarında yaptırılan ve 1971 yılına kadar hizmet veren ''Tohum Mektebi'' binasının adeta kaderine terk edildiğini vurguladı.

-BULUNDUĞU SEMTE ADINI VERDİ-

Vatan, İpekçilik semtine ismini veren binanın çökmek üzere olduğuna dikkati çekerek, malzemeleri Fransa'dan getirilen, Fransa ve Japonya'daki böcekhaneler örnek alınarak yapılan bu binanın restore edilerek ''İpek Böcekçiliği Müzesi'' haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kuruluşundan itibaren çok rağbet gören bu okula geçmişte çok sayıda yabancı öğrenci geldiğini de anlatan Vatan, özellikle Bursa ve çevresinde ipekböcekçiliğinin gelişmesi ve bilimsel şartlara üretim yapılabilmesine olanak sağlayan binanın Türk ipekböcekçiliğine önemli katkısı bulunduğunu bildirdi.

Vatan, Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan ''Tohum Mektebi'' binasının tarihsel işlevine yakışır bir şekilde değerlendirilmesi ve ticari aktivite de kazandırılarak ipek böcekçiliği müzesi olarak kullanılmasının önemine işaret ederek, şunları söyledi:

''Bina şu an harabe durumda ve her an çökme tehlikesi söz konusu. Bir an önce rölevesinin çıkarılıp restore edilmesi şart. Bina ipek böcekçiliği müzesine dönüştürülmeli. Ayrıca burada sembolik olarak ipek işlenebilir ve ipekçilik eğitmi verilebilir. Bursa'da ipekçilik her geçen azalıyor. İpekçiliğin tekrar canlandırılmasını istiyoruz. Bina, Yıldırım Belediyesi'nin sınırlarında. İlçede müze yok. Belediye buraya sahip çıkarsa bir müzeye kavuşmuş olacak.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title