Haberler

İnsani Yardımlarda Dünya Üçüncüsü Türkiye, BM Donör Destek Grubu'na Üye Oldu

İnsani yardımlarda son yıllardaki atağıyla dünyada üst sıralara yerleşen Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin (OCHA) stratejileri üzerinde söz sahibi olacak.

İnsani yardımlarda son yıllardaki atağıyla dünyada üst sıralara yerleşen Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin (OCHA) stratejileri üzerinde söz sahibi olacak.

AB Komisyonu'nun evsahipliğinde düzenlenen OCHA Donör Destek Grubu (ODSG) yüksek düzeyli toplantısında Türkiye ve Estonya, ODSG'ye tam üye olarak kabul edildi.

Türkiye ve Estonya'nın katılımıyla üye sayısı 27'ye ulaşan ODSG, BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin stratejisi, politikası, projeleri, finansal yönetimi, yardım faaliyetlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesinde söz hakkı bulunuyor.

ODSG dönem başkanlığını yürüten AB Komisyonu'nun evsahipliğinde, Brüksel yakınlarındaki Genval kasabasında düzenlenen toplantıda Türkiye'yi temsil eden AFAD Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Donör ülkelerin yardımları nerelere yapacaklarını kararlaştırdıkları bir üst kurul olan ODSG'ye BM tarafından uzun süredir davet ediliyorduk. Bugün bu daveti kabul ederek bu toplantıya katıldık" dedi.

Türkiye'nin AB üyelerinin birçoğu, ABD, Kanada, İsviçre, Norveç, Japonya, Güney Kore, Rusya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi 24 donör ülke ve AB Komisyonu'nun üyesi olduğu ODSG'ye katılımın çok önemli faydaları olacağını belirten Oktay, "Türkiye son yıllarda tüm dünyada, kendi sınırları içinde ve dışında insani yardım faaliyetlerinde son derece etkinlik kazanmış durumda. 2012 yılında 1 milyar doların üzerinde insani yardımla ABD ve İngiltere'nin ardından dünyada üçüncü sırayı almıştık. Böyle bir ülkenin böyle bir üst kurulda yer alması çok normal" diye konuştu.

Fuat Oktay, Türkiye'nin bazı afetlerde, evsahibi ülkelerden önce afetzedelere ulaşabilen güçlü, dinamik ve esnek bir insani yardım yapılanmasına sahip olduğunu ve AFAD'ın Kızılay, TİKA, Türk Hava Yolları, ilgili tüm bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşlarıyla insani yardım faaliyetlerini yürütme modelinin dünyanın ilgisini çektiğini söyledi.

Türkiye'nin bu etkin insani yardım modelinin BM'nin ilgisini çektiği için ODSG'ye davet edildiklerini anlatan Oktay, "Burası Suriye ve Irak başta olmak üzere insani yardımlarla ilgili sesimizi daha fazla duyurabileceğimiz bir platform. Türkiye'nin tezleri çerçevesinde önde gelen 26 donör ülkeyi BM nezdinde insani yardımlarla ilgili yönlendirebilmek ciddi bir avantaj sağlayacaktır. 11-12 Mayıs 2016'da İstanbul'da birincisi düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi hazırlıkları kapsamında da bugünkü toplantı çok verimli oldu" ifadesini kullandı.

Öte yandan AFAD Başkanı Oktay, ODSG toplantısına katılan BM'nin insani yardımlardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos ve AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

ODSG'nin yüksek düzeyli toplantısında Türk heyetinde Oktay'ın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Basat Öztürk ve Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel yer aldı. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Brüksel Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title