Haberler

    İnsan Yüzünü Yumruk Şekillendirdi

    Güncelleme:

    Bilim insanları, insan yüzünün milyonlarca yıl süren kavgalarda en az hasarı alabilmek için değiştiğini ortaya koydu.

    Yeni bir araştırma, modern insanın atalarını temsil eden canlıların milyonlarca yıl süren kavgaları sonucunda insan yüzünün darbelere karşı direnç kazandığını ortaya koydu. İlk insanların yumruk atmayı öğrenmesinin ardından yüzün kavgalarda ortaya çıkan hasarı minimize etmek için değiştiği ifade edildi. En büyük farklılık, erkek çenesinin kadınlara kıyasla çok daha sertleşmesi oldu.

    KAVGALAR ERKEĞİN ÇENESİNİ GÜÇLENDİRDİ

    Biological Reviews dergisinde yayımlanan araştırmada, yaklaşık dört-beş milyon yıl önce yaşamış olan maymun benzeri Australopithecus canlısının kemik yapısı incelendi. Australopithecus, Homo sapiens dahil modern insana uzanan türlerin öncesinde var olan türleri temsil ediyor. Analizler, Australopithecus'un en güçlü kısmının, yumruk darbesinin en çok alındığı düşünülen çene olduğunu gösterdi. Bilim insanları, erkeklerin kadınlara kıyasla darbelere daha dayanıklı bir yüze sahip olmasını, erkeğin evrimin başlangıcından bu yana süregelen kavga eğiliminden elde ettiğini düşünüyor.

    Araştırmanın başını çeken ABD'nin Utah Üniversitesi'nden Dr. David Carrier, "Australopithecus, kavga yeteneğini artırdığı görülen özelliklere sahipti. Elleri, yumruk oluşturmak için yeterince büyüktü. Böylece elin muntazam kas-iskelet yapısını saldırı silahına çeviriyorlardı" dedi.

    İLK OLARAK YÜZ HEDEF ALINDI

    Carrier, 'kavga etme yöntemleriyle evrim süreci eşleştirildiği zaman, yumruklarını kullanan ilkel canlıların ilk olarak yüzü hedef alacağını' ifade etti. Bu durum, zamanla yüzün daha iyi korunması ve dayanıklı hale gelmesini gerektirdi. Büyük insansı maymunların iki ayak duruşundan, ilk insan türlerinin el yapılarını inceleyerek uzun araştırmalar yapan Carrier, fiziksel birçok özelliğin 'kavga edebilmek için' geliştiğini düşünüyor. Carrier, en çok darbeyi alarak sağlamlaşan kemiklerin, insan benzeri canlılarda kafatasının aynı kısımları temsil ettiğine dikkat çekti. Australopithecus erkeği ve kadınına ait kemiklerde, erkeğin çene kemiğinin daha büyük ve sert olduğu tespit edildi.

    Carrier, ilk insanların kavgacı olduğunu öne süren hipoteze rağmen, insanları diğer primatlardan ayıran anatomik özelliklerin kavga etme yeteneğinden gelmiyor olabileceğini de not düştü. Carrier, yine de ilkel insanların ve büyük insansı maymunların yüz şekilleri ile el büyüklüklerinin, kavga yeteneklerini geliştirdiğini belirtti.

    Araştırmada yer alan Utah Üniversitesi'nden Dr. Michael Morgan, 'barış hakkında bir araştırma yaptıklarını' belirterek, "Kas-iskelet yapısıyla yüz arasındaki ilikiyi ortaya çıkarmak, insanların vahşi ve agresif eğilimlerini anlamaya yardım edebilir" ifadesini kullandı.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500

    Yorumlar (4)

    CTRL V:

    Evrimi ortaya atan adam bile Allah''ı kabul etti.. Ama; Geride kalan Sünepeler illede evrim evrim diyor..Tamam koçum Maymunsunuz anladık...

    9
    2
    yanıtYanıtla
    CTRL V:

    Yorum Siliciler İşbaşında....

    1
    1
    yanıtYanıtla
    selman:

    Huseyın celıkın evrımı durdurulamıyor gerıye donus basladı onda

    1
    0
    yanıtYanıtla
    umut:

    bayılıyonuz burdan tartışmaya..

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title