Haberler

İnsan Hakları Günü'nde Mültecilere Çalışma Hakkı Çağrısı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde düzenlenen panele katılan UNHCR Türkiye Temsilcisi Selen Ay, “em çocuk işçiler hem de mülteciler iş yerlerinde çok cüzi miktarlarla sömürülüyor.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde düzenlenen panele katılan UNHCR Türkiye Temsilcisi Selen Ay, "em çocuk işçiler hem de mülteciler iş yerlerinde çok cüzi miktarlarla sömürülüyor. Çalışma hakkının olmaması önemli problemlerden biri. Bu nedenle mültecilere, en kısa zamanda çalışma hakkı verilmeli" dedi.

Nişantaşı Üniversitesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen 'Ortadoğu'daki Güncel Gelişmeler Bağlamında Mültecilik, Göç ve Sınır Tartışmaları' başlıklı panele ev sahipliği yaptı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panel, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Mülteciler Koordinatörü Volkan Görendağ ve UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği) Türkiye Temsilcisi Selen Ay'ın katılımıyla gerçekleşti. Birçok Suriyeli mültecinin yasal olmayan yollarla çalıştıklarını ve çocukların çocuk işçiliği mağduru olduklarını belirten Selen Ay, "Mültecilere özellikle çalışma hakkının en kısa zamanda verilmesini temenni ediyoruz. Çünkü yasal yollarla çalışırlarsa sömürülmeyeceklerini düşünüyoruz. İş yerlerinde çok cüzi miktarlara hem çocuk işçilerin hem de mülteci işçilerin sömürüldüklerine şahit oluyoruz. Çalışma hakkının olmaması önemli problemlerden biri. Ayrıca hala dil bariyerleri var ve Türkçe konuşmadıkları için okullara devam edemiyorlar. Sağlık hizmetlerinden geniş bir şekilde faydalanabiliyorlar ama birçok mülteci haklarını bilmiyor" diye konuştu.

2014 YILINDA EN FAZLA MÜLTECİ ALAN ÜLKE TÜRKİYE

Türkiye'nin, krizin başından beri mültecilere kapılarını açarak önemli bir destek verdiğini belirten Selen Ay, "Bugün iki buçuk milyon mültecinin 2.2 milyonunu Suriye'den, geri kalanı da İran, Irak, Afganistan ve Somali'den gelen kişiler oluşturuyor. Bu kişiler Türkiye'de güvenli bir şekilde yaşayabiliyorlar. Fakat rakamlar çok büyük. Türkiye, 2014 yılında en fazla mülteci alan ülke oldu. Bu nedenle birçok kaynağını esnetti ve güçlüklerle karşılaştı. Bütün bu güçlüklere rağmen mültecilere en iyi hizmetler verilmeye çalışılıyor. Ancak tabii ki bütün mültecilerin bu hizmetlerden faydalanabildiğini söylemek mümkün değil. Bugün 260 bin civarında Suriyeli mülteci kamplarda ikamet ediyorlar. Geriye kalan 2 milyona yakın Suriyeli mülteci kentlerde yaşıyor. Kentlerde yaşayan Suriyeli mültecilere hizmet götürmek kolay değil" dedi.

"SIĞINMA HAKKI SON 4 YILDA GÜNDEME GELDİ"

Sığınma hakkının da tıpkı yaşamak hakkı gibi temel bir insan hakkı olmasına karşın Türkiye'de son 4 yılda tartışılmaya başlandığını belirten Uluslararası Af Örgütü Türkiye Mülteciler Koordinatörü Volkan Görendağ, "Mülteci olma durumu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 14. maddesinde bir hak olarak tanımlanmıştır. Sığınma hakkı, tıpkı yaşamak ve işkence görmemek gibi temel bir insan hakkıdır. Ancak diğer haklara göre daha az gündeme geliyor. Türkiye'de son 4 yılda tartışılıp gündeme geliyor. Ama aslında yıllardır olan bir sorun. Biz de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yıldönümünde böyle bir panel yaparak bu konunun bir insan hakları sorunu olduğunu, hak temelli bakış açısıyla ancak çözümler bulunacağını ve uluslararası camianın bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söylüyoruz. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title