Haberler

İnşaat Sektöründen Ankara'ya Mesaj

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İmsad) Başkanı Orhan Turan, İnşaatın, Ulaştırma, Taşıma ve İletişimden Sonra En Fazla Katma Değer Yaratan Sektör Olduğu ve 1 Milyon 750 Bin Kişiyi İstihdam Ettiğine Dikkat Çekerek, "Önümüzdeki Dönemde İnşaat Sektörünün Önemini Kamu Yöneticilerine, Siyasetçilere, Ankara'ya Daha Çok Anlatmalıyız" Dedi.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan, inşaatın ulaştırma, taşıma ve iletişimden sonra en büyük katma değeri yaratan sektör olduğu ve 1 milyon 750 bin kişiyi istihdam ettiğine dikkat çekerek, "Önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün önemini kamu yöneticilerine, siyasetçilere, Ankara'ya daha çok anlatmalıyız" dedi.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından Hyatt Regency Oteli'nde düzenlenen "Global Krizin Türk İnşaat Sektörüne Etkisi" konulu panelde konuşan İMSAD Başkanı Orhan Turan, ABD'den başlayarak tüm gelişmiş ekonomileri etkisi altına almaya başlayan global ekonomik krizden Türkiye'nin etkilenmemesinin mümkün olmadığını, ancak etkilenme düzeyini aşağıya çekmenin mümkün olabileceğini söyledi.

-"İNŞAATIN BÜYÜMEDEKİ PAYI YÜZDE 20"-

"Türkiye'nin son yıllarda yüzde 20 oranlarında büyümeye alıştı. Şimdi büyüme yüzde 10 olunca kriz sanılıyor" diyen Turan, Türkiye'nin 2006 yılındaki yüzde 6'lık büyümesinde inşaat sektörünün yüzde 20'lik payı bulunduğuna dikkat çekti. Türk inşaat sektörünün 1997-2006 yılları arasında yüzde 13.51'lik büyüme ile istenen başarıyı yakalayamadığını ifade eden Turan, 2008 yılının da sektör için bir atılım yılı olmaktan uzak olduğunu anlattı.

-"177 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ"-

Önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün ekonomiye olan büyük katkısının kamu yöneticilere ve siyasetçilere daha çok anlatılması gerektiğine işaret eden Turan, "İnşaat sektörü ulaştırma, taşıma ve iletişim sektörlerinden sonraki en büyük katma değeri yaratıyor. Sektörde toplam 1 milyon 750 bin kişi istihdam ediliyor. Bunları Ankara'ya anlatmak lazım" dedi. Turan, inşaat sektörünün 177 ülkeye ihracat yaptığını, çimento ihracatında ise Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, inşaat konusunda çevre ülkeler arasında bilgi birikimi ve kalite konusunda rakipsizdir" diye konuştu. Turan, inşaat sektörü olarak önümüzdeki dönemde katma değeri yüksek ürünler üretmek, ihracatı artırmak ve Ar-Ge'ye ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

-"YURT DIŞINDA 35 YILDA 105 MİLYAR DOLARLIK İŞ YAPTIK"-

Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Sazak da Türkiye Müteahhitler Birliği'ne üye 141 firmadan 125'inin yurt dışında yatırımı bulunduğuna dikkat çekerek, "İnşaat sektörümüz 1972'den bu yana 69 ülkede 105 milyar dolarlık iş yaptı. Yalnızca 2007'de yurtdışında 19.5 milyar dolarlık iş aldık. Son 10 yılda Avrupa'daki işlerimiz 10 kat arttı" dedi. Sektörde 2008 yılında 2006 ve 2007 yıllarına göre aşırı bir büyüme olacağını sanmadığını dile getiren Sazak, "Ulaştırma Bakanlığı'nın önümüzdeki dönemde yap-işlet-devret modeli ile yapacağı yatırımlar, ödenek eksikliğine rağmen sektörümüze hız kazandırabilir" değerlendirmesinde bulundu.

-"KRİZ ZORA SOKMAZ, BİZ BAŞKA TRENDDEYİZ"-

Smile Holding CEO'su Ekonomist Prof. Dr.Emre Aklin ise büyümeyi sürdürebilir kılmak için kaynağın sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulayarak, "Ancak bizde kaynak yok. Dolayısıyla çok yüksek katma değerler üreterek ihraç etmeliyiz ki büyümeyi sürekli kılabilelim" dedi. Şu an küresel piyasalarda yaşanan darboğazın inşaat sektörünü paniğe sürüklememesi gerektiğini belirten Alkin, "Küresel krizin en kötü olduğu anda bile dolar ve euro 30 kuruş yukarı gitmiyorsa, biz başka bir trendde ilerliyoruz demektir. Türkiye'ye para gelmeye devam ediyor ve devam edecek" diye konuştu.

-"YABANCI SERMAYE GELMEYE DEVAM EDECEK"-

Türkiye'de son yıllarda Türkiye'ye gösterdiği yoğun ilginin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde yaygınlaşabileceğini ifade eden Alkin, "Halı şirketleri bile yabancılara satılıyor. Demek ki iyi bir projeniz varsa yabancı yatırımcı sizin de kapınızı çalabilir. 2008 yılında 18.5, 2009'da 19, 2010 yılında ise 20 milyar dolarlık yabancı sermayenin Türkiye'ye geleceğine inanıyorum" dedi. Alkin, inşaat firmalarının döviz kuruna ilişkin kaygılarının normal olduğunu ancak, bir süre sonra dövizin istenen seviyeye geleceğini de sözlerine ekledi. (ANKA)

(AD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title