Haberler

İnme 3 Dakikada 1 Ölüme Neden Oluyor!

Türk Nöroloji Derneği'nin Genel Sekreteri Doçent Dr. Şerefnur Öztürk, dünyada her üç dakikada bir kişinin, beyin damarlarındaki kanamanın yol açtığı inme nedeniyle yaşamını kaybettiğini bildirdi.

Belek'te yapılan 45. Ulusal Nöroloji Kongresi'ni düzenleyen Türk Nöroloji Derneği'nin Genel Sekreteri ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Nöroloji Kliniği Şef Yardımcısı Doçent Dr. Şerefnur Öztürk, nörolojik hastalıklarda çağın gelişmelerine bağlı olarak tüm dünyada artış görüldüğünü söyledi.

Buna, ''risk faktörlerinin globalleşmesi'' denilebileceğini vurgulayan Öztürk, insanların benzer şekilde, benzer ortamlarda yaşadığını, eğlendiğini ve hayatlarını sürdürdüğünü, beslenme şekillerinin neredeyse tüm dünyada aynı olduğunu kaydetti.

Son yıllarda inme hastalığının da buna paralel artış gösterdiğini anlatan Öztürk, beyin damarlarında kanama sonucu ortaya çıkan inmenin, her 3 dakikada bir kişinin ölümüne yol açtığını söyledi.

Yüksek tansiyon, kan lipidlerinin yüksekliği, şeker hastalığı, hareketsizlik, kötü beslenme, sigara kullanımı, ağır alkol tüketimi, kalp hastalıkları, kalp ritm bozuklukları, enfarktüs, obezite, stres ve migrenin inmeye yol açabildiğine işaret eden Öztürk, şöyle konuştu;

İnme gelen hasta ilk üç saatte tam donanımlı bir hastaneye yetiştirilirse, yaşam fonksiyonları, kimyasal bir ilaç tedavisi uygulanarak geri döndürülebiliyor. Bunun için hastalığın başlangıç belirtilerini göz ardı etmemek gerekiyor. Örneğin hastanın bir tarafında kuvvet kaybı, uyuşma, konuşma bozukluğu, çift görme, yutma güçlüğü veya ani bayılma gibi bilinç kaybı, dengesizlik, çok şiddetli baş dönmeleri olduğunda kişinin başka nedenler aramaksızın hemen en yakın sağlık merkezine başvurması önerilir.

İnmeden korunmak için toplumda bireylerin daha ilköğretim çağından itibaren bilinçlendirilmesinin yanı sıra 112 Acil Servis'in de etkin kullanılması çok önemli. İnmeli bir hasta için 112 Acil Servis arandığında, içindeki sağlık görevlisinin hastayı donanımlı bir hastaneye hiç vakit kaybetmeden götürmesi, hatta hastaneyi arayarak iletişime geçmesi lazım. Hastanelerin de kendi organizasyonlarını tamamlayarak bu şekildeki hastaları kabul edebilecek koşulları oluşturmaları lazım.

Kaynak: Hastane.com.tr / Sağlık

Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title