Haberler

"İnkar" Tasarısı Senato'dan Geçti (2)

Fransız Senatosu, "soykırımların inkarı"nı cezalandıran yasa tasarısını 86'ya karşı 127 oyla kabul etti Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen, Fransız Senatosu, "soykırımların inkarı"nı cezalandıran yasa tasarısını kabul etti.

Fransız Senatosu, "soykırımların inkarı"nı cezalandıran yasa tasarısını 86'ya karşı 127 oyla kabul etti Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen, Fransız Senatosu, "soykırımların inkarı"nı cezalandıran yasa tasarısını kabul etti. Senato'da saatlerce süren görüşmelerin sonucunda yapılan oylamada tasarı, 86 "hayır" oyuna karşı 127 "evet" ile kabul edildi.

Fransız yasalarıyla "soykırım" olarak tanınan suçların reddinin, bir yıla kadar hapis ve 45 bin euro tutarında para cezasıyla cezalandırılmasını öngören tasarı, 22 Aralık'ta Fransız Meclisi'nde kabul edilmişti.

Senato'da Türkiye'nin saatiyle saat 16'da başlayan oturumda ilk olarak Kanunlar Komisyonu'nun, tasarının, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle gündemden düşürülmesine ilişkin önergesi reddedildi.

Senatodaki oturum sırasında özellikle hükümet adına tasarıyı söz alan Parlamento İlişkilerinden Sorumlu Bakan Patrick Ollier, hükümetin Kanunlar Komisyonu'nun önergesine karşı olduğunu açık bir biçimde dile getirmişti.

-BUNDAN SONRA NE OLACAK?-

İktidardaki Halkın Hareketi Birliği Partisi Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanıp sunulduktan sonra Fransa Ulusal Meclis'inden geçen "inkar" yasa tasarısı, Senato Genel Kurulu'ndan da geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayına sunulacak.

Sarkozy'nin 15 gün içinde imzalaması halinde, hükümetçe yasanın tüm detaylarıyla nasıl uygulanacağını belirleyen bir "uygulama genelgesi" yayınlanacak.

Öte yandan, bu süre içinde 60 senatör ya da parlamenter, Senato ya da Parlamento başkanlarından biri, yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunarak Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecek.

Yasa uygulamaya geçse de bu yasadan yargılanan kişiler Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunabilecek. (ANKA/SON)

(AT/CN/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Nicolas Sarkozy Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title