Haberler

İngiltere'de Alarm Zilleri Çalıyor

İngiltere'den Gelen İki Olumsuz Ekonomik Veri Soğuk Duş Etkisi Yarattı. Ülkede Enflasyon Son 11 Yılın Zirvesine Çıkarken, İşsizlik Oranı İse 1992 Yılından Bu Yana En Büyük Artışını Kaydetti.

İngiltere'den gelen iki olumsuz ekonomik veri soğuk duş etkisi yarattı. Ülkede enflasyon son 11 yılın zirvesine çıkarken, işsizlik oranı ise 1992 yılından bu yana en büyük artışını kaydetti.

Dünyada ABD kaynaklı başlayan kriz diğer ülkelerde de etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Dünya genelinde enflasyon yükselirken, büyüme konusundaki beklentiler de olumsuza döndü. Ayrıca son iki günde Avrupa ekonomisinin en önemli yapıtaşlarından biri olan İngiltere'den gelen rakamlar büyük tedirginlik yarattı.

İngiltere ilk şoku haziran enflasyonu ile yaşadı. Özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın etkilediği enflasyon, yıllık yüzde 3.8 ile son 11 yılın zirvesine tırmandı. Enflasyon mayıs ayında ise yıllık bazda yüzde 3.3 düzeyindeydi.   

İngiltere'de yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde bulunuyor. Ancak uzmanlar, bu hedefe ulaşılacağı konusunda fazla iyimser görünmüyor. Zaten İngiltere Merkez Bakası da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, enflasyonun yüzde 4'e tırmanabileceğine dikkat çekmişti.

İŞSİZLİKTE HIZLI ARTIŞ

Dün gelen şok enflasyon rakamlarının ardından İngiltere bugün de işsizlik verisi ile sarsıldı. Ülkedeki işsiz sayısı aylık bazda 1992 yılındaki resesyondan bu yana ilk kez çok hızla artarken, işsizler ordusuna 15 bin 500 kişi daha katıldı. Bu yüksek işsizlik verisi, İngiltere ekonomisinde yavaşlamanın en önemli kanıtı olarak gösteriliyor.

İngiltere'de toplam işsiz sayısı ise 840 bin kişiyi aştı. Bu rakamın 2010 yılına kadar 1.3 milyon kişiye ulaşabileceği belirtiliyor.

İngiltere'de işsiz sayısı son beş aydır artış gösteriyor. Analistlerin bu ay için 10 bin olan artış tahmini yüzde 50 sapmaya uğrarken, ülkedeki işsizlik oranı ise yüzde 5.2 olarak ölçüldü.

İşsizlik oranı Euro Bölgesi'nde yüzde 7.2, ABD'de yüzde 5.5, Japonya'da ise yüzde 4 seviyesinde bulunuyor.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title