Haberler

İngilizlerden 180 Milyon Dolarlık Yatırım

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde İngiliz firması Black Stone Çimento tarafından Avdan köyü Çalıtepe mevkisinde kurulması düşünülen ve 180 milyon dolarlık bir yatırım olan çimento fabrikası için Atatürk İş Merkezi'nde ÇED toplantısı yapıldı.

Toplantıya İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Ömer Albayrak, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Taşkın Uzun, Belediye Başkanı Osman Özer, Samsun Shıpyard Gemi İnşa ve Onarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mete Bülgün, Black Çimento A.Ş. Yatırım sahibi İngiliz Ethem Bhatti, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Vezirköprü Avdan köyü mevkisi klinger ve çimento (katkılı porland) türü üretim tesisi ile bu tesise hammadde ocaklarını kapsayan Black Stone Çimento A.Ş. tarafından çimento fabrikası kurulması çalışmaları kapsamında yapılan toplantıda proje sorumlusu Mehmet Yalçın, Samsun ile Karadeniz Bölgesi'nin Karadeniz ülkelerine geçit noktası olduğunun altını çizerek, iç Anadolu'ya yakınlığı ve bölgede çimento ham maddesi olan kil ve kalker gibi rezervlerin fazla oluşundan çimento fabrikası kurulması çalışmalarının Vezirköprü'de başlatıldığını söyledi. Yalçın, fabrikanın çevreye etkileri hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Belediye Başkanı Osman Özer de, ilçeye yapılacak yatırımlarda her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

Samsun Shıpyard Gemi İnşa ve Onarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mete Bülgün ise, yatırımcı firma sahibi Ethem Bhatti'nin yakın arkadaşı olduğunu, bu nedenle tercümanı olarak toplantıda bulunduğunu söyleyerek, kurulacak olan çimento fabrikasının projenin yatırım bedelinin 180 milyon ABD doları olduğunu, yıllık 2 milyon ton çimento üreteceğini, bunun günde 300 kamyon nakliye olduğunu ve üretimle ilgili direkt 400 kişiye nakliye ve diğer işlerde en direkt olarak toplam 800 kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı. Bülgün, Avdan köyünden başlamak üzere yakın çıvar köylerden personel alınacağını, bunun devlete bir taahhütleri olduğunu, günde 300 kamyonun nakliye yapacağı için yolların bozulması ve çevreye vereceği gürültünün engellenmesi için Vezirköprü-Havza arasında tren yolunun kurulması yolunda çalışmaların başlatıldığını, 15 Haziran'da yasal izinler, eylül ayında da ruhsat alınarak inşaat çalışmalarına başlanacağını ve fabrikanın bitimine kadarda tren yolunun devlet tarafından bitirilmiş olacağını kaydetti.

Tartışmaların yaşandığı toplantıda, ÇED yönetmeliğine göre katılımcıların görüş ve önerileri alınarak tutanaklara geçirildi. İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Ömer Albayrak, katılımcıların Vezirköprü'ye sağlayacağı faydanın yanında, zararları konusunda kuşkularını tutanaklara geçirildiğini, bu raporların Çevre ve Orman Bakanlığı'na gönderilerek onay alınacağını, çevreyi etkileyecek ve zarar verecek bir şeye bakanlığın asla müsaade etmeyeceğini dile getirdi.

Çimento fabrikasının kurulacağı arazinin 5084 sayılı yasa kapsamında 49 yıllığına kullanma izni verildiği belirtildi.

(ŞU-SA-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title