Haberler

İnekler Klasik Müzikle Rahatlıyor

Erzurum'da "Klasik Müziğin İneklerde Süt Verimi, Süt Bileşenleri ve Bazı Davranış Özellikleri Üzerine Etkileri" Konulu Proje Kapsamında Kültür Irkı 100 İneğe Klasik Müzik Dinletilerek Türkiye ve Dünyada Büyük Bir Deneye İmza Atılıyor. Proje Sayesinde İnekler Klasik Müzikle Rahatlatılarak Süt Veriminde Artış Elde Ediliyor.

Erzurum'da "Klasik müziğin ineklerde süt verimi, süt bileşenleri ve bazı davranış özellikleri üzerine etkileri" konulu proje kapsamında kültür ırkı 100 ineğe klasik müzik dinletilerek Türkiye ve dünyada büyük bir deneye imza atılıyor. Proje sayesinde inekler klasik müzikle rahatlatılarak süt veriminde artış elde ediliyor.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde gerçekleştirilen "Klasik müziğin ineklerde süt verimi, süt bileşenleri ve bazı davranış özellikleri üzerine etkileri" konulu çalışma kapsamında kültür ırkı 100 ineğe Beethoven, Mozart ve Vennassa dinletilerek süt verimliliği artırılıyor. Sağım sırasında onarlı gruplardan oluşan 100 ineğe klasik müzik dinlettiklerini belirten Araştırma Görevlisi Jale Metin bu yöntemle ineklerin uysallaştıklarını ve süt veriminde artış gözlendiğini belirtti. Metin, projeyle ilgili

olarak ayrıca şunları söyledi:

"Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Tüzemen yöneticiliğinde doktora tez çalışması olarak oluşturulan proje, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından 35 bin YTL maliyetle gerçekleştirilmiştir. Amacımız müziğin hayvanlardan elde edilen süt verimi, süt bileşenleri ve hayvanların davranışları üzerindeki etkisini bilimsel olarak ortaya koymaktır. Rahatlatıcı ve sakinleştirici yönde etkisiyle süt verimini olumlu yönde etkilediği mevcut çalışmalarda belirlenen klasik

müzik, işletmemizde 100 baş kültür ırkı süt ineği kullanılarak denenmiştir. Klasik müzik ineklere sağım odasına yerleştirilen hoparlör, amplifikatör ve bilgisayardan oluşan profesyonel ses sistemiyle dinletilmiştir."

Çalışmanın kapsamı açısından Türkiye ve dünyada ilk olduğunu da belirten Metin, şunları kaydetti:

"Çalışılan bu konu bu alanda bu kadar geniş kapsamlı olarak ülkemizde yapılan ilk çalışmadır. İlk adımda sistemin kurulması, ikinci adımda ise uygulama ve verilerin alınması, son olarak da alınan verilerin analiz edilip sonuçlarının çıkarılması olmak üzere proje 3 aşamada planlanmıştır. Şu anki haliyle projenin ilk iki adımı tamamlanmıştır."

Türkiye'de ilk olan bu projeyle ilgili değişik illerden öğretim görevlilerinin arayıp bilgi aldığını belirten Metin, gerçekleştirilen çalışmanın diğer üniversitelere de ışık tutacağını ifade etti.

(FD-İRT-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title