Haberler

İnegöl'de Kurtuluş Coşkusu Başladı

İnegöl, 6 Eylül 1922 tarihinde yazılan kahramanlık destanıyla düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yıldönümünü kutluyor. 6 Eylül İnegöl'ün düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü etkinlikleri, bu sabah ilçe protokolünün katılımıyla gerçekleştirilen törenlerle başladı.

ÇELENK TÖRENİYLE BAŞLADI

6 Eylül İnegöl'ün düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü etkinlikleri kapsamında sabah 09.30'da Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni gerçekleştirildi. Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutanı Binbaşı Kerim Kazanasmaz ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gaziler törende hazır bulundu.

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM

Sırasıyla Kaymakamlık çelengi, Garnizon Komutanlığı çelengi ve İnegöl Belediyesi çelenkleri anıta bırakıldıktan sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı. İnegöl'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yıldönümünün kutlandığını hatırlatan Aktaş, "Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmişin izlerini bugünlere kadar taşımayı başarmış kadim şehrimiz Angelacoma'dan İnegöl'e kadar uzanan yolculukta 1299 tarihinde Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan Turgut Alp tarafından fethedilerek Osmanlı hâkimiyetine girmiş ve 600 yıl 3 kıtada hüküm sürecek Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna şahitlik yapmıştır. Kuruluştan Kurtuluşa uzanan bu yolda nice kahramanlar bu topraklardan geçmiştir. Nice yaşanmışlıklar, nice ölümsüz eserler bugünlere kadar gelmiştir. Osmanlı hanedanın ilk şehidini olan Baykoca şu an Hamzabey mahallemizdeki türbesinden bize selam durmakta. İnegöl'ü fetheden komutanımız Turgutalp ise adını verdiği köy olan Turgutalp mahallemizde türbesinden bize vakarlı bir duruş ile bakmaktadır. Maneviyatın zirvesindeki önemli şahsiyet Babasultan (Geyikli Baba) bizleri seyrederken, İstanbul'un Fethine mazhar olmuş, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayazid devrinin seçkin devlet adamlarından olan İshak Paşa nasıl unutulur. Ya Kasımefendi... İşte dört bir tarafımızı çevreleyen bu önemli şahsiyetlerin gölgesinde bir çınar ağacının esintisi ile gönülden bağlı olduğumuz İnegöl'ümüz nasıl Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli bir merkez olmuşsa, vatanımızın zor yıllarında da vatan savunmasının en güzel örneğini sergileyerek ülkenin kurtuluşunda da en ön sırada yerini almıştır. Sarıkamış'tan, Çanakkale'ye, Hicaz –Yemen'den Irak ve Sina – Filistin Cephelerine kadar dört bir tarafta hayatlarını bizlerin onurlu bir şekilde yaşaması için feda eden İnegöllü aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun. Tam bağımsızlığın yüreklerimize yaydığı heyecanı bizlere yaşatan ölümsüz kahramanlarımızın önünde saygıyla eğiliyoruz. Cephelerden cephelere koşturan, hayatlarının baharında gençliklerini cephelerde bırakan bu vatan evlatlarımızdan geriye dönmeyi başaranlar daha evlerine yeni dönmüşken yine kendilerini zor bir mücadelenin içinde bulmuşlardır. Yorucu ve bir o kadarda zor ama vatanlarını istiklale götürecek bir yolda kendilerini bulmuşlardır. Bu yol kurtuluş yoludur. Kurtuluşun kıvılcımını ateşleyen hareket yine bu şehirden çıkmıştır. Korku ne demek bilmeden, tek yürek olarak İzmir'in İşgalini protesto etmek için 16 Mayıs 1919'da İnegöl'de 5000 kişinin katılımıyla miting yapılmıştır. Esaret zincirini kırmak için atılan bu ilk adım tam bağımsızlığın artık uzak olmadığını bizlere gösteriyordu. Artık tek parola Ya İstiklal Ya Ölümdü" dedi.

"BU AZİZ MİLLETİ BAĞIMSIZLIK TUTKUSUNDAN VAZGEÇİRECEK BİR SİLAH DAHA İCAT EDİLEMEDİ"

Batı Anadolu'da yerleşmek isteyen Yunanlıların tüm güçleri ve tüm fütursuzluklarını ortaya koyarak saldırıya geçtiklerini ifade eden Aktaş, "Bursa'yı ele geçiren Yunanlılar Türk Milletinin yaşam gayesi olan bağımsızlığına pranga vurmak için tüm güçleriyle saldırıyorlardı. Kadın, genç, yaşlı ve çocuk demeden herkese saldırıyorlardı. Tam bir ateş çemberi içinde kalan şehrimiz, Yunan birlikleri tarafından 3 defa işgale uğrar. İşgal yıllarında her türlü insanlık dışı hareket ile karşı karşıya kalan İnegöllüler 'Eğer söz konusu olan vatan ise gerisi teferruattır' sözünü yerine getirircesine her şeylerini ortaya koymaktan kaçınmadılar. 3. süvari Fırkası Komutanı Binbaşı İbrahim Bey, 3.süvari Fırkası 27. Alay Kumandanı Şakir Bey, 11. Fırka Kumandanı Ayıcı Arif Bey, Hüsnü Güven, Nuri Bey, İnegöllü Küçük Kamil ve Feridun, Elmaçayır'dan Yakup Ağa, Süle Köyü'nden Mehmet Ceyhan ve daha niceleri... Yunan işgaline karşı İnegöl'ü ayakta tutmayı başaran, canlarını feda edercesine hayatlarını bir kenara atıp vatanları için ellerinden geleni yapan bu kahramanlarımızın önünde saygı ile eğiliyoruz. Selanik Beyaz Kule ve Mora ile Girit Adası arasında bulunan Milos Adasında yaşananlar nasıl unutulabilir. Milos Adası'nda kalış süresince yalnızca Bursa yöresinden 2500 şehit verilmiştir. Açıkçası orada bir kıyım yaşanmıştır. İnegöl'den de 41 vatan evladı inanılmaz işkencelere maruz kalmıştır. Her ne yaparlarsa yapsınlar bu aziz milleti bağımsızlık tutkusundan vazgeçirecek bir silah daha icat edilemedi. Modern silahlara karşı iman dolu göğüslerini ortaya koymaktan kaçınmayan, maddeye karşı maneviyatın galip geldiği bu şanlı bağımsızlık savaşının başka bir örneği yoktur. Sevr paçavrası ile bu aziz milleti tutsaklığa mahkum etmek isteyen medeniyet yoksunlarına en güzel cevabı yine bu yüce Türk Milleti vermiştir. 13 Eylül 1683 günü Viyana'da başlayan çekilme, 238 sene sonra Sakarya'da durdurulmuş ve Türk Milleti Sakarya'da ayağa kalmıştır. 30 Ağustos 1922 tarihinde ise düşmana karşı başlatılan Büyük Taarruz ile birlikte Anadolu Toprakları düşmandan tamamen temizlenmiştir. İnegöl'ümüz de ölümsüz kahramanlarımızın göstermiş oldukları cesaret ve azimle düşman işgalinden 06 Eylül 1922 tarihinde Şükrü Naili Paşa önderliğindeki Türk askerleri tarafından kurtarılmıştır" diye konuştu.

"İNEGÖL PRANGALARINI YIRTARCASINA DÜNYA'YA AÇILAN BİR PENCEREDİR"

Konuşmasını Halide Edip Adıvar'ın "Bu zor yıllarda ateşten gömlek giyilmişti. Bu ateşten gömlek ilk önce tüm vücudumuzu ısıttı, kavurdu ve bizleri yaktı. Ama sonunda bu ateşten gömleği vücudumuzdan atmayı başarıp vatanımızı istiklale kavuşturduk. Allah(c.c) bir daha bu millete Ateşten Gömleği giydirmesin" sözlerini hatırlatarak sürdüren Aktaş, şöyle devam etti: "Anadolu'nun düvel-i muazzama tarafından işgal edilmesiyle başlayan zor yıllar içerisinde milletimizin göstermiş olduğu azim, fedakarlık ve kahramanlık neticesinde Kurtuluşa giden yolda bugünlere gelmiş bulunmaktayız. İnegöl bugün adeta prangalarını yırtarcasına Dünya'ya açılan bir pencere konumundadır. Markalarıyla ve değerleriyle örnek bir şehir konumundadır. Mobilyası, Köftesi, Oylat'ı, Mehteri, Kültürel ve Tarihi mekanları ile Tarım ve Turizm potansiyeli… Bunların hepsinin İnegöl'ün tarihinde ve genlerinde birer hikayesi var. Bunların hiçbiri gelişigüzel birer değer olmamıştır. Bu vesile ile İnegöl'ün kuruduğu ilk günden şu ana kadar değerlerimize sahip çıkan, geliştiren tüm büyüklerimize teşekkür borçlu olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak isterim. Ölenleri saygı ve minnetle anıyor hayatta olanlara hayırlı ve bereketli ömürler diliyorum."

"TÜRK MİLLETİ TUTSAK OLMAKTANSA ÖLMEYİ HİÇBİR ŞEYE DEĞİŞMEZ"

Başkan Aktaş, İnegöl'ün Türkiye ile birlikte büyüdüğünü ve geliştiğini de kaydederek "Ama ülkemizin bu büyümesinden rahatsız olan bu büyümeyi ve kutlu yürüyüşü engellemek isteyen iç ve dış düşmanlar her zaman olduğu gibi bu gün de boş durmuyor. Bildiğiniz gibi 15 Temmuz gecesi ateşten gömlek yeniden bizlere giydirilmek istendi. Adeta 95 yıl öncesini yaşarcasına kara bulutları ülkemizin üzerine taşımak istediler. Bizleri esaret altına almak istediler. Bizleri kolay lokma sandılar. Ama bu gafillerin unuttukları bir şey vardı. Türk milleti tutsak olmaktansa ölmeyi hiçbir şeye değişmezdi. Bunun en güzel örneği Kurtuluş Savaşı'nda verilmişti. İşte bu hainler bunu unutmuştu. Nasıl 95 yıl önce tek yürek olarak düşmana karşı birleşildiyse yine aynı dik duruş bir kez daha 15 Temmuz gecesi ortaya koyuldu. Tüm dünya şunu gördü ki 95 yıl önce Türk Milleti nasılsa bugünde aynı ve bundan sonra da aynı olacak. Milli dayanışma ve bütünleşmeyi en güzel şekilde ortaya koyduğumuz, Tek hedefte birleşerek Ulusal onurumuzu koruma sevincini yaşadığımız, 6 Eylül İnegöl'ün düşman işgalinden Kurtuluş Gününü kutluyor, bu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin bedelini canlarıyla ödeyen aziz şehitlerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, İnegöl'ü düşman işgalinden kurtaran 3. Kolordu Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Paşa ve askerlerini bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum. Cenab-ı Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın temennisiyle İnegöl'ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı tekrar kutlu olsun diyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" ifadelerinde bulundu. Aktaş, konuşmasını Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Kurtuluş Mücadelesini bizlere en iyi bir şekilde yansıttığı İstiklal Marşımızın son kıtasında yer alan dizelerle noktaladı.

ŞEHİTLİK ZİYARET EDİLDİ

Konuşma sonrası protokol üyeleri ve davetliler Hastane Mezarlığı içerisinde bulunan Şehitliği ziyaret etti. Burada yapılan dualar ve okunan Kuran-ı Kerimlerin ardından İnegöl Garnizon Komutanlığı ziyaret edildi. Kurtuluş şenliklerinin resmi törenlerden oluşan ilk bölümü Garnizon Komutanlığı ziyaretleriyle son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Alinur Aktaş İnegöl Eylül Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title