Haberler

İMKB Başkanı Erkan: "Yeni Yasal ve Vergisel Düzenleme Yapılmalı"

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye'de Sermaye Piyasası Üzerinden Şirketlerin Orta-uzun Vadeli Finansman Temininin Ancak Hisse Senedi İhracına Dayalı Olarak Gerçekleştirildiğine Dikkat Çekerek, "Sermaye Piyasası Araçlarının İhracını ve Kullanımını Teşvik Edici Yönde Yeni Yasal ve Vergisel Düzenlemeler Yapılmalı, Alternatif Finansman Araçlarının Sayısı Artırılmalıdır" Dedi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye'de sermaye piyasası üzerinden şirketlerin orta-uzun vadeli finansman temininin ancak hisse senedi ihracına dayalı olarak gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, "Sermaye piyasası araçlarının ihracını ve kullanımını teşvik edici yönde yeni yasal ve vergisel düzenlemeler yapılmalı, alternatif finansman araçlarının sayısı artırılmalıdır" dedi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, SPK ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'nin TSPAKB ortaklaşa düzenlediği "Türkiye Sermaye Piyasası ve Yatırım Hizmetlerinin Geleceği" konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, İMKB çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

-"REKABET GÜCÜNÜ ARTIRICI ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"-

Erkan, finansal piyasalarda tüm dünyayı etkisi altına alan gelişmelere dikkat çekerek, Borsa olarak bu gelişmeler çerçevesinde uygun ve Türk sermaye piyasasının gelecekte stratejik rekabet gücünü artıracak bir yapılanma için gerekli çalışmaları başlattıklarını bildirdi. Son dönemde sermaye piyasalarında gözlemlenen en önemli olgunun, farklı ülkelerde faaliyet gösteren borsaların oluşturduğu bölgesel ve global birleşmeler olduğunu söyleyen Erkan, "Bu birleşmelerde asıl amaç, ortak bir teknolojik altyapıyı kullanarak söz konusu borsaların bulunduğu ülkelerde yatırımcılar ve ihraçcılar açısından maliyet avantajı yaratabilecek bir halka arz imkanı ile uzaktan ve çoklu erişime izin veren bir alım platformu oluşturulması ve bu ülkelerdeki sermaye piyasalarının global rekabet gücünün artırılmasıdır" dedi.

-ATİNA VE KAHİRE BORSALARIYLA ORTAK ÇALIŞMA-

Gelişmeleri yakından izlediklerini ve gerekli önlemleri almaya özen gösterdiklerini belirten Erkan, bu çerçevede, Atina ve Kahire Borsası ile ortak çalışma başlattıklarını kaydetti. Erkan, İMKB'nin içinde bulunacağı bu üç borsada işlem gören hisse senetlerinden bir kısmını içine alacak ve her üç ülkenin borsasında da işlem görecek borsa yatırım fonlarının oluşturulması konusunda çalışma başlattıklarını ifade etti.

Erkan, benzer şekilde, Borsada, Dubai ve diğer Körfez ülkelerinde de işlem görmesi hedeflenen borsa yatırım fonlarının oluşturulmasının da planlandığını aktardı. Karşılıklı kotasyon ve birden fazla borsada kotasyon gibi piyasalar arası arbitraj imkanları yaratılmasına yol açacak ve bu yolla likiditeyi artıracak yöntemleri de desteklemek kararlılığında olduklarına dikkat çeken Erkan, böylece, yerel piyasada hisse senetlerini halka arz eden şirketlerin, daha geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşabileceğini ve piyasada likidite artışı sağlanabileceğini söyledi.

-"ŞİRKET MENKUL KIYMETLERİNİN İŞLEM GÖRECEĞİ BİR PLATFORM OLMALI"-

Erkan, yatırım hizmetlerinin cazip hale getirilmesi yönünde halka açık şirket statüsünde olmayan veya henüz olmak istemeyen, ancak ulusal ve özellikle de uluslararası "nitelikli yatırımcıların" ilgisini cezbedecek şirket menkul kıymetlerinin işlem göreceği bir platform oluşturulması gerektiğini kaydetti. Bu platformun özellikle son yıllarda uluslararası piyasalarda ağırlığını hissettiren özel sermaye şirketleri kaynaklı sermaye girişini artıracağını belirten Erkan, bunun için öncelikle SPK tarafından kolaylaştırılmış ve daha esnek bir yapıda, ayrı bir ihraç prosedürü oluşturulması ve bu hisse senetlerinin sadece nitelikli yatırımcılara satılması imkanının getirilmesi gerektiğini söyledi. Erkan, böyle bir piyasanın işleyiş mekanizmasının İMKB'de kurulmasıyla, büyüme potansiyeli taşıyan şirketlere uzun vadede stratejik ortaklıklar tesis edilme fırsatı yaratılabileceğini ifade etti.

-"KOBİ'LERİN HALKA AÇILMASI KONUSUNDA SPK YENİ DÜZENLEME YAPMALI"-

Erkan, reel sektör şirketlerine kaynak sağlayan risk sermayesi ve özel sermaye şirketlerinin Türkiye'de daha yaygın faaliyet göstermesi gerektiğine işaret ederek, bu konuda da SPK'nın yeni düzenleme yaparak, KOBİ'lerin halka açılmaları hususunda daha esnek, maliyetleri düşürülmüş, süreçleri kısaltılmış ve daha sınırlı kamuoyunu aydınlatma yükümlülüklerini ihtiva eden bir ihraç prosedürü mevzuatının oluşturulması beklentisi içinde olduklarını kaydetti.

-"VERGİSEL DÜZENLEMELER YAPILMALI"-

Türkiye'de sermaye piyasası üzerinden şirketlerin orta-uzun vadeli finansman temininin ancak hisse senedi ihracına dayalı olarak gerçekleştirildiğine dikkat çeken Erkan, "Sermaye piyasası araçlarının ihracını ve kullanımını teşvik edici yönde yeni yasal ve vergisel düzenlemeler yapılmalı, alternatif finansman araçlarının sayısı artırılmalıdır" diye konuştu.

Erkan, mali ve reel sektör işletmeleri tarafından uygulanan risk yönetim ilkelerinin şeffaf hale getirildiği, uygulanan stres testlerinde açıklandığı ve bu yönde yeterliliğin sürekli denetlendiği ve ilkelerin sürekli güncellendiği bir yönetim standardının tüm piyasa katılımcılarını kapsayacak şekilde geliştirilmesi gerektiğini de ifade etti. Aksi durumda risk odaklı bir yapıdan uzaklaşılacağını söyleyen Erkan, bu durumun reel sektör şirketleri de dahil olmak üzere tüm piyasa katılımcılarını olumsuz etkilenmesine yol açacağını kaydetti.

-"BORSALARIN KENDİ FAALİYET ALANLARINDA REKABET KIZIŞACAK"-

Hüseyin Erkan, AB bünyesinde finansal piyasaları yakından ilgilendiren düzenlemelerden MIFID'ın, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yürürlüğe girdiğini ve uygulanmaya başlandığını hatırlattı. Erkan, Avrupa menkul kıymet piyasalarını ve aracı kurumlarını etkileyen bu düzenlemelerin, Türkiye'nin AB üyesi olmaması nedeniyle İMKB için doğrudan bağlayıcı olmadığını ancak yakın gelecekte Borsa'yı, aracı kurumları ve yatırımcıları etkisi altına alacağını söyledi. Yeni getirilen düzenlemeler kapsamında, borsaların kendi faaliyet alanlarındaki rekabetin daha da kızışacağına dikkat çeken Erkan, "Bankalar ve aracı kurumlar kendi bünyelerinde eşleştirme yapabilme veya kendi aralarında oluşturacakları elektronik alım satım sistemleri ile Borsalara rakip olabilme imkanlarına kavuşabilecekler. Tek pasaport uygulaması çerçevesinde bir AB ülkesinde faaliyet gösteren aracı kurum bir başka AB üyesi sermaye piyasasında da faaliyet gösterebilecek" dedi. Erkan, MIFID konusunda, SPK-İMKB-TSPAKB tarafından ortaklaşa bir etki analizi çalışması yapılması gerektiğini söyledi. (ANKA)

(EYL/YLD/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title