Haberler

İMKB Başkanı Birsen'den Açıklama

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, 2007'de Halka Açılmaların Gerek Şirket Sayısı Gerek Hacim Olarak 2006'yı Geçebileceğini Düşündüğünü Söyledi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, 2007'de halka açılmaların gerek şirket sayısı gerek hacim olarak 2006'yı geçebileceğini düşündüğünü söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından geleneksel Perşembe Toplantıları çerçevesinde düzenlenen "İşletmelerin Finansman İhtiyacı İçin Sermaye Piyasaları" konulu toplantıya katılan Birsen, gazeteciler ve katılımcıların sorularını cevapladı.

Osman Birsen, 2007 yılında gerçekleşmesi planlanan halka arzlar hakkında bir soruya şöyle karşılık verdi:"2007, özel bir yıl. İki seçim gerçekleşecek. Şu ana kadar gelişen şartlarda piyasamız açısından istikrar ortamının devam edeceğine dair pozitif yaklaşım olduğunu görüyoruz. 2007'de 2006'ya göre halka arzlarda daha iyi bir performans göreceğimiz inancındayım. 2007 yılında şirket sayısı ve hacim olarak 2006'yı geçebilecek halka açılımların olabileceğini düşünüyorum."

Birsen, İMKB'nin özelleştirilmesi düşüncesinin sorulması üzerine henüz bu konuda temel kararlara ilişkin çok önemli bir gelişme olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Özelleştirme demek, borsanın yeni sahiplerinin belli olması anlamına geliyor. Bu konuda stratejik kararların verilmesi lazım. Bundan sonra da kanuni değişikliklere ihtiyaç var. 2007'nin böyle bir karar verilmesi açısından uygun olacağına inanıyoruz. Böyle bir karar verilirse çok süratli bir özelleştirme yapılabilir. 2007'de de realize olabilir. Borsamız bütün modelleri yakından takip etmektedir"

YÜKSEK FAİZLER

Osman Birsen, "Yüksek faizlerin sermaye piyasalarına etkileri" hakkında bir başka soru üzerine yüzde 10'u aşan faizin yüksek olduğunu, reel faizlerin çok yüksek olmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyanın getirdiği istikrarsızlığın maliyetini de ödediğini anlatan Birsen, şöyle konuştu: "Bunun belli bir zaman içinde indirilmesini beklemek doğru bir gelişme. Türkiye bu konuda ciddi adımlar attı. Makro ekonomik politikalar istikrarla uygulanmıştır. Seçim yılında uygulanacağına ilişkin kararlılıklar da ifade edilmiştir. Toplum da bunu istiyor. Bu, önümüzdeki istikrarlı dönemi bize işaret etmektedir. Bu gelişmeler reel faizlerin azalmasına da neden olacaktır"

İSLAMİ HOLDİNGLER

İslami holdinglerin Borsaya kote olmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Birsen, "Borsaların şirketleri gruplandırması, onlara göre bir politika üretmesi söz konusu değildir. Borsalarımız objektif kuralları taşıyan her şirketin yer almasını sağlayacak konuma sahip. Böyle bir politika oluşturmak bahis konusu olmaz. Şartları sağlayan her şirketin borsamızda yer almasını isteriz" cevabını verdi.

Ayrıca borsada kaydi sistem başladığını anlatan Birsen, şöyle konuştu: "Borsadaki bütün hisse senetlerinin kaydi olarak takip ediliyor. Borsa yeri değildir. Bu iş kumar işi değildir. Borsa çok başarılı bir kurum. Borsayı eleştirmek mümkün ama başarı ve güveni de görmek lazım. Maalesef biz hep negatif tarafını ortaya çıkarıyoruz. Sadece negatif taraflarının söylenmesi piyasanın gelişmesine de engel oluyor. Güçlü yapısını gören yabancılar bundan istifade ediyor. Negatif tarafından bakarak borsadaki fırsatları değerlendirme noktasında kalıyoruz''

BORSADA MANİPÜLASYON

Borsadaki manipülasyon işlemlerine ilişkin bir soru üzerine de Birsen, manipülasyon diye ifade edilen alanın ''olsa olsa'' 100 şirkete sıkışmış gibi göründüğünü, bunun 100 şirketin manipülasyon yaptığı anlamına gelmediğini, 100 şirketin manipülasyon açısından uygun ortamı ifade ettiğini anlattı.

Manipülatif hareketlerin bulunduğu alanın geçmişe göre sınırlı olduğunu dile getiren Birsen, bunu yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutan yapı olarak görmek gerektiğini söyledi. Manipülasyonla mücadele konusunda ciddi bir çalışma içinde olduklarını anlatan Birsen, şöyle konuştu: "Borsanın sanki hiçbir şey yapmıyormuş gibi gözükmesinin tek nedeni o işlemleri ve şirketleri açıklama yetkisine sahip olmamasından kaynaklanıyor. Yüzde 99 üzerinde bizim yakalama gücümüz var"

AÇILIŞ SEANSI SAATLERİ

İMKB'deki açılış seansı saatleriyle ilgili uygulamayı yarın başlatacaklarını bildiren Birsen, sözlerini şöyle sürdürdü: "24 saatte Türkiye'nin her yerinden toplanan yatırımcı emirlerinin hisse senedi piyasasına intikalini en hızlı ve kolay şekilde gelişini temin edecek. Bütün emirler toplandıktan sonra eşleşme bir anda gerçekleşecek. Bu yatırımcıların emirlerinin en iyi ortamda fiyatlarla sonuçlanmasına imkan verecek"

YABANCILARIN BORSA PORTFÖYLERİ

2007 yılında yabancı portföy açısından iyimser olduğunu ifade eden Birsen, şöyle konuştu: "Sorunlu kısım bizim yerli yatırımcılarımızda. Yerli küçük yatırımcılarımız hala Borsaya güvenmiyor. 2007'nin şartlarını hala riskli görüyor. Burada bir zafiyet olabilir. Ama yerli kurumsal yatırımcıların paylarını artırdığını görüyoruz. Bireysel emeklilik fonlarının büyük ölçüde bizim piyasamızda yer aldığını görüyoruz. Bundan da memnun oluyoruz. 2007, 1-2 milyar dolarlık yabancı sermaye girişine imkan verecek."

Birsen, "Yatırımcıların risk algılamasında değişiklik olup olmadığına ilişkin bir soruya ise şöyle karşılık verdi: "Borsa zengin olma vasıtası değil. Bizim yatırımcıların ana motifine bakıldığında düşük yatırımla yüksek sonuç almayı umuyor. Fazla beklentiyle sonuç arasındaki fark yüksek olunca o zaman kumara benzetiliyor."

İMKB ÇALIŞANLARININ DURUMU

İMKB ile sendika arasındaki görüşmelere ilişkin başka bir soru üzerine de Birsen, sendika temsilcileriyle bugün randevuları olduğunu belirterek şunları söyledi: "Grev, telaffuz etmediğimiz şey. Borsa yönetimi olarak, müzakere yapma açısından belli bir esnekliğe kavuşmak. Bu olursa anlaşabileceğimiz kanaatini taşıyoruz. Burada ciddi bir şey beklemiyoruz. Bugüne kadar sendikamız olgun bir davranış içinde oldu. Nihai olarak bu işin çözüleceğine inanıyorum."

Birsen, "İMKB çalışanlarının sağlık hizmetleri konusunda SKK ile anlaşma sağlayıp sağlamadığı" sorusuna ise şöyle karşılık verdi: ''Bu, anlaşmaktan ziyade Başbakanlığın çıkardığı tasarruf genelgesinde bu konuda herhangi bir kısıtlamanın yer almaması dolayısıyla ortaya çıkan yeni durum. Biz, sınırlamanın olmadığını SPK'ya bildirdik. Onlar da buna iştirak etti. Sağlık yönetmeliğinin durdurulmuş hali ortadan kalktı. Bundan böyle kendi yönetmeliğimizi uygulayacağımız anlaşılıyor.''

(ERÖ-RA-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title