Haberler

Imf'ye Göre, Türkiye'nin Fon'daki Kota Payı Artacak

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, Türkiye'nin Fon'daki kota payı artacak.

Türkiye'nin, halen Fon'daki yüzde 0,45 oranında bulunan kota payı artacak, böylece Türkiye'nin, IMF'nin kararlarında daha etkin bir rol oynarken, daha çok yardım almaya da imkan bulabilecek.

IMF'nin mali kaynaklarını kullanma imkanı ve buna ilişkin faiz oranı, kullanılan kaynağın üye ülke kotasına oranına göre değişiklik gösteriyor.

Türkiye'nin içinde bulunduğu İcra Direktörleri Kurulu'nun, İcra Direktörlüğünü Belçika yapıyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu grubun diğer üyeleri ise Avusturya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kazakistan, Lüksemburg, Slovak Cumhuriyeti'nden oluşuyor.

Bir ülke IMF'ye üye olduğunda ekonomisinin diğer üye ülkelere mukayeseli durumuna göre bir kota belirleniyor.

Kotalar genellikle her beş yılda bir gözden geçirilmekte olup, kota değişiklikleri belirlenirken ülkelerin cari işlemleri, GSYİH ve resmi rezerv düzeyi gibi iktisadi faktörler dikkate alınıyor. Bir ülkenin oy gücü IMF'deki kotasına göre belirleniyor. 2004 yılı sonu itibariyle IMF'nin toplam kotası 213.478 milyon SDR olup, Türkiye'nin kotası 964 milyon SDR düzeyinde bulunuyor.

Üye ülkelerin IMF ile gerçekleştirdiği tüm işlemler dayanağını, 27 Aralık 1945 tarihinde yürürlüğe giren Uluslararası Para Fonu Kuruluş Anlaşması'ndan ve ülkelerin kendi iç mevzuatlarından alıyor.

Türkiye IMF'ye, 1947 yılında üye oldu.

Öte yandan, IMF'ye göre, Türkiye'deki ekonomik büyüme, istihdamı artırıcı bir özelliğe sahip bulunmuyor. Bunun için, bundan böyle hizmet sektöründeki istihdama odaklanan bir büyüme politikasına gidilmesi gerekiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title