Haberler

İMF Türkiye Temsilcisi Bredenkamp "Küresel Rekabet İçerisinde Türk Ekonomisi" Konfernasında

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Hükümetin, Kamu Borcunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya (Gsmh) Oranını Yüzde 30'un Altına İndirmesi Gerektiğini İfade Etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, hükümetin, kamu borcunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranını yüzde 30'un altına indirmesi gerektiğini ifade etti.

TÜSİAD tarafından düzenlenen "Küresel Rekabet İçerisinde Türk Ekonomisi" adlı konferansta bir konuşma yapan Bredenkamp, Türkiye'de kamu borcunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranının birçok AB üyesi ülkeye göre iyi durumda olduğunu, bununla birlikte borçlarda vadelerin kısa olduğunu ve döviz cinsinden borçlanma miktarının hala yüksek olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, borçların geri ödemelerinde sorunlar yaşanması ihtimalini göz önünde tutarak, gerektiğinde kullanacak manevra alanına ihtiyacı olduğunu söyleyen Brendenkamp, bu nedenle hükümetin, kamu borcunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranını yüzde 30'un altına indirmesi gerektiğini ifade etti.

2001 yılında ülke tarihinin en şiddetli mali krizinin yaşanmasının ardından uygulamaya konulan sıkı maliye politikaları ile Türkiye'de kamu borcunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranı düzenli olarak gerilemeye devam ediyor.

Kriz yılı olan 2001'de yüzde 92 ile tavan yapan kamu borcunun GSMH'ya oranı, 2002 yılında yüzde 79'a, 2003'te yüzde 70,4'e, 2004'te yüzde 63,5'e, 2005'te yüzde 55,8'e ve 2006'da yüzde 44.8'e düştü.

Konuşmasında Merkez Bankası döviz rezervlerinin, ülkenin kısa vadeli borçlarının yüzde 100'ünün çok az altında olduğuna dikkat çeken Brendenkamp, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini biriktirmek konusunda halen yapacağı işler olduğunu belirtti.

Son beş yıl içerisinde finans sektöründe gerçekleşen gelişmeleri olumlu olarak nitelendiren ve yoğun uluslararası sermaye akışının bankacılık sektörünün güçlendirdiğini belirten Bredenkamp, bununla birlikte aktif bir kurumsal bono piyasasının eksikliğinin, özellikle Türk firmalarını uluslararası piyasalardan dövizle borçlanmaya zorladığına ve bu durumun döviz kurları hareketleri karşısında ekonominin kırılganlığını artırdığına dikkat çekti.

(LK-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title