Haberler

IMF Tedbir Paketinde 2.5 Milyar YTL'lik İndirim

Türkiye ve IMF Stand-by Düzenlemesi'nin 6'ıncı Gözden Geçirme Çalışmaları Kapsamında Kit ve Merkezi Yönetim Bütçesi Harcamalarında Gsmh'nin Yüzde 0.6'sı Olarak Öngörülen Tedbir Paketinin Yüzde 0.2'ye İndirilmesi Konusunda Anlaşmaya Varıldı.

Türkiye ve IMF Stand-By Düzenlemesi'nin 6'ıncı Gözden Geçirme çalışmaları kapsamında KİT ve Merkezi Yönetim Bütçesi harcamalarında GSMH'nin yüzde 0.6'sı olarak öngörülen tedbir paketinin yüzde 0.2'ye indirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Böylece görüşmelerin ilk aşamasında ortaya konan bütçedeki 3.7 milyar YTL'lik tedbir paketi 2.5 milyar YTL'lik indirime uğrayarak 1.2 milyar YTL'ye düşürüldü. Kısa vadede elektriğe zam yapılmaması konusunda da IMF ikna edildi.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, 20 Mart 2007 tarihinde Stand-By Düzenlemesi'nin 6'ıncı Gözden Geçirme çalışmaları kapsamında Uluslararası Para Fonu heyetiyle birçok alanda mutabakat sağlandığı ve "KİT'lerin orta vadede kamu maliyesi program hedefleriyle uyumlu bir performans sergilemesine katkıda bulunacak kısa, orta ve uzun dönemli yapısal içerikli düzenlemelere yönelik teknik çalışmaların bir süre daha devam ettirilmesine ihtiyaç bulunduğu" hatırlatıldı.

Heyetin Türkiye'den ayrıldığı tarihten itibaren yürütülen teknik çalışmaların sonuçlandırıldığı belirtilen açıklamada, bu konuda da Uluslararası Para Fonu Heyeti'yle mutabakata varıldığı kaydedildi. Açıklamada, gelinen aşamada, "Programda ortaya konan kamu maliyesi hedeflerine KİT'lerin yapacağı katkıyı desteklemek üzere KİT ve Merkezi Yönetim Bütçesi harcamalarında GSMH'nın yüzde 0.2'si oranında tasarrufa gidilmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca, kısa vadede KİT'lerin tahsilat sistemlerini daha sağlıklı bir yapıya kavuşturacak, orta vadede ise maliyet yapılarında meydana gelen kalıcı nitelikteki değişikliklerin bu kuruluşların mali performanslarını bozmamasını sağlayacak yapısal nitelikli adımların atılması üzerinde görüş birliği sağlanmıştır" denildi.

KISA VADEDE ELEKTRİK ZAMMI YOK

Böylece, bu yıl 631 milyar 393 milyon YTL olması beklenen GSMH'nin, 3 milyar 788 milyon YTL'si kadar değil, yaklaşık 1 milyar 263 milyon YTL'si kadar tedbir alınmasına karar verilmiş oldu. Kısa vadede KİT dengesinde tahsilatın artırılacağına ilişkin ifade ile de, gözden geçirmede taraflar arasında uzlaşılamayan elektrik zammı konusu karara bağlanmış oldu. KİT dengesi için IMF'nin zammın zorunlu olduğunu bildirdiği elektrikte kısa vadede zam yapılmayacağı da ortaya çıkmış oldu.

Çalışmalar sonucunda, Niyet Mektubu taslağı üzerinde mutabakat sağlandığı vurgulanan açıklamada, prosedüre yönelik konuların tamamlanmasının ardından Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu'nun mayıs ayı içinde toplanarak, 6'ıncı Gözden Geçirmeyi görüşmesinin beklendiği ifade edildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title