Haberler

IMF -Dünya Bankası Toplantıları "Kriz"e Odaklanacak

IMF, 10 -13 Ekim'de Washington'da Gerçekleşecek Olan IMF -Dünya Bankası Toplantılarının Finansal Krize Odaklanacağını Duyurdu.

Washington'da 10-13 Ekim'de gerçekleşecek ve Türkiye'nin de Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Başkanlığı'nda bir heyetle katılacağı IMF-Dünya Bankası toplantıları, finansal krize odaklanacak.

Toplantılar öncesi IMF, kredi krizinin, 1930 yıllarından bu yana gelişmiş ülkeleri vuran en kötü finansal kriz olduğunu belirterek, "Liderler, uluslararası finansal sisteminin reformuna ilişkin önerileri değerlendirecek" açıklaması yaptı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da "Tekrarlanmayacağından emim olmalıyız" dedi.

Washington'da 10-13 Ekim'de yapılacak toplantılar öncesi IMF, sitesinde toplantılarda ele alınacak ana konulara ilişkin bir yazı yayınladı. "IMF toplantısı, krize küresel cevaba odaklanacak" diyen IMF, "Liderler, uluslararası finansal sisteminin reformuna ilişkin önerileri değerlendirecek" diye yazdı.

IMF, dünyanın merkez bankaları başkanları ile maliye bankalarının, "1930 yıllarından bu yana gelişmiş ekonomilere vuran en kötü finansal kriz sürerken kredi sorununa küresel bir cevap bulmak amacıyla" 10-13 Ekim günlerinde Washington'ta bir araya geleceğini kaydetti.

-DÜNYA EKONOMİSİ ÜÇ ŞOKLA DRAMATİK BİR BİÇİMDE YAVAŞLAYACAK-

Dünyanın ekonomisinin, ardı ardına gelen "üç şok" ile sarsıldığına işaret eden IMF, yüksek ham madde fiyatları, ABD ve diğer başka gelişmiş ülkelerde konut çöküşü ve artan finansal krizi olarak sıraladığı bu "üç şok"un etkisiyle dünya ekonomisinin "dramatik" bir biçimde yavaşlayacağı tahmin edildiği kaydetti.

IMF açıklamasında şöyle dendi:

"Uluslararası ekonominin sağlık durumunun yanısına dünya maliye liderlerinin, küresel finansmanın kural ve düzenlemelerinin, reform edilmesine ilişkin fikirleri değerlendirmeleri bekleniyor."

Yazıda ayrıca IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın değerlendirmesine de yer verildi. Strauss-Kahn, "Çözümlenmesi gereken daha derin bir yapısal sorun var. Bu kriz, düzenlemelerin, özellikle ABD'de finansal sistemin aşırı risk alması konusundaki başarısızlığının bir sonucudur. Tekrarlanmayacağından emim olmalıyız" şeklinde konuştu.

-KRİZİN BOYUTU KAPSAMLI VE KOORDİNE YANIT GEREKTİRİYOR-

Krizin ulaştığı boyutun "kapsamlı" ve "koordine" bir yanıt gerektirdiği vurgulandığı yazıda IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin de "Finansal küreleşmenin gerçeği, politika müdahalelerinin etkin olabilmesi için küresel olarak tutarlı olmasını gerektiriyor" sözleri de aktarıldı.

Bu arada, IMF analistlerinin, dünya büyüme projeksiyonlarını gözden geçirerek keskin bir biçimde düşürdükleri belirtilirken IMF Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Charles Collyns de, yaşanan krizin dünya ekonomik büyümesi için "büyük bir tehdit" oluşturduğu değerlendirmesine de yer verildi.

Collyns, reel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılabilmesi için ABD ve Avrupa'daki bankacılık sisteme verilen zarar ile ilgili kapsamlı önlemlerin alınmasının kritik önem taşıdığını da söyledi.

-DİĞER "KRİZ"-

Öte yandan, Washington'daki toplantılara katılacak Maliye Bakanları ayrıca, son şokların, düşük gelirli ülkeler üzerindeki etkilerini de değerlendirecek. Bu çerçevede Strauss-Kahn, hükümetlerin, dünyanın yoksullarını doğrudan etkileyen yükselen gıda ve yakıt fiyatlarının oluşturduğu "diğer kriz"i göz ardı etmemeleri gerektiğini de vurguladı.

IMF tarafından yapılan analistler, fiyat artışlarının etkisinin ciddi olmayı sürdüğünü gösteriyor. 50 kadar düşük ve orta gelirli ülkenin kötüleşen ödemeler dengeleri ve enflasyona kırılgan olmaya devam ettiğine de dikkat çekildi.(ANKA)

(CN/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title