Haberler

IMF Avrupa Raporu: Türkiye Canlı Geri Dönüş Sağladı, Yunanistan Kontrol Edilmezse Krizi Büyür

IMF Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu Yayınlandı. Raporun "Doğru Çıkışı Yakalamak" Bölümünde "Dış Finansmanda Karşılaşılan Zorlukların Mirası ve Daraltıcı Makroekonomik Politikalar Toplamı, Üretimin Güçlükle Arttığı ya da Hala Daralmayı Sürdürdüğü Macaristan, Letonya ve Romanya Gibi Ülkelerde İç Talebi Etkilemeye Devam Ediyor.

Uluslar arası Para Fonu (IMF) dış finansman zorlukları ya da daraltıcı makroekonomik politikaların bazı yükselen Avrupa ülkelerinde iç talebi etkilediğini, buna karşı, Estonya, Slovak Cumhuriyeti ve Türkiye'nin, kısmen kendilerine daha büyük bir manevra ortamı oluşturan kriz öncesi güçlü politika performanslarına bağlı olarak, canlı bir geri dönüş sağladığını bildirdi.

IMF'nin Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporun "Doğru Çıkışı Yakalamak" başlıklı bölümünde, yükselen Avrupa ekonomilerinin değişik düzeylerde dış talebe bağlılık ve ülkelerin kendilerine özgü kırılganlıklarını yansıtan farklı politikalar uygulamalarına karşın benzer ekonomik gelişmelere maruz kaldıkları belirtildi.

Raporda, "Özellikle dış finansmanda karşılaşılan zorlukların mirası ve daraltıcı makroekonomik politikalar toplamı, üretimin güçlükle arttığı ya da hala daralmayı sürdürdüğü Macaristan, Letonya ve Romanya gibi ülkelerde iç talebi etkilemeye devam ediyor. Buna karşı Estonya, Slovak Cumhuriyeti ve Türkiye, kısmen kendilerine daha büyük bir manevra ortamı oluşturmuş kriz öncesi güçlü politika performanslarına bağlı olarak canlı bir geri dönüş sağladı" denildi.

-MALİ KURAL ÖRNEĞİ-

Türkiye'nin mali kurala, ekonomik koşullara basit otomatik ayarlamalar yapılmasına olanak veren planlı girişinin, bütçede istikrarı daha iyi sağlayacak pragmatik yaklaşımlara bir başka örnek olduğu belirtilen raporda, "Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Polonya ve Türkiye'de borç yönetimi önlemleri uluslar arası ve iç piyasalardan kamu borçlanmasını artırmayı hedefliyordu" denildi.

-GÖRÜNÜM DENGELİ, YUNANİSTAN KAYGISI GİDERİLMELİ, HAMMADDE ŞOKUNA DİKKAT-

Raporda Avrupa ekonomisiyle ilgili şu saptamalar yapıldı:

-Genel görünüme ilişkin riskler geniş ölçüde dengeli görünüyor. Aşağı yönde, Yunanistan'da piyasanın ülke likiditesi ve borç ödeme gücüne ilişkin kaygıları kontrol edilmezse, salgın potansiyeli de olan daha büyük bir ülke borcu krizine dönüşebilir. Bir diğer aşağı yönlü risk, merkez bankalarını faiz oranlarını beklenenden önce artırmaya yöneltecek hammadde fiyatları şokudur.

-Avrupa çapında, küresel ticaret ve politika teşviklerinde geri kazanımlarla desteklenen ılımlı ve eşit olmayan bir toparlanma biçimleniyor. Bölgede büyümenin 2010-2011 yıllarında yükselmesi, ancak toparlanmanın geleneksel yönlendiricilerinin alışılagelmişten daha zayıf olmaları bekleniyor. Kısa vadede büyüme; ihracat, (altyapı yatırımları gibi geriden gelen teşvik önlemleri dahil) mali destekler ve envanterdeki yükselişlerden yararlanarak artmaya devam edecek.

-Yatırımcı ve tüketici güvenindeki iyileşmelerin iç talebin de yükselmesine yol açması gerekir. Ancak, artmaya başlaması beklenen işsizlik ve bankacılık sektöründe kredi arzını kısabilecek süregelen zorluklarla birlikte, tüketim ve yatırım donuk kalacak.

-Yükselen Avrupa için politikalarda karşılaşılacak ana zorluk, ekonomik büyümeyi restore etmek için sağlıklı sermaye akışı çekmek ve onu dizginlemek olacak. Görece büyük ve durdurulamaz görünen sermaye akışlarından sonra kriz etkisini gösterirken bölge, sermaye akışlarında hız kesilmesine tanık olacak.

-Yatırımcıların ülkeler arasında giderek farklılaştığı yükselen Avrupa'da, kimi ülkelerde sermaye akışı artışında istikrarsızlık olasılığı bulunurken, kimilerinde sağlıklı sermaye akışının umulandan uzun bir süre sonra geri dönüşü görülebilir. Yukarı yönde ise büyüme; ABD'de ekonomik etkinliğin dinamizmi devam eder ve Asya ile Latin Amerika'nın yükselen ekonomilerinde ticaret artarsa, tüm Avrupa'da önemli derecede yüksek olabilir. (ANKA)

(ORH/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli? ERZURUM DEPREM SON DAKİKA | Erzurum'da deprem nerede oldu? Erzurum'da deprem kaç şiddetinde deprem oldu? Kate Middleton nerede? Kate Middleton tedavi görüyor mü, saraydan ayrılıyor mu? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı ne zaman? Kızını taciz eden baba kim? Baba tutuklandı mı? Olay nerede oldu? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 18 Nisan İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title