Haberler

İmar Yasası'na Seçim Revizyonu

Hükümet, Seçim Öncesinde İmar Yasası'nı Revize Etmek İçin Kolları Sıvadı. İmar Yasası'nın Arazi ve Arsa Düzenlemelerine İlişkin Düzenlemelerde Yaşanan Sıkıntıların Giderilmesi İçin Belediyelere Yönelik Bir Genelge Hazırlanacak.

Hükümet, seçim öncesi kolları sıvadı. Köşk'ten veto gören İmar Yasası, Yapı Denetimi Yasası, 2B Yasası gibi tartışmalı düzenlemeleri genelge ve yönetmeliklerle yaşama geçirmeyi planlıyor. İmar Yasası revize edilerek, üst ölçekli planlama ve imar denetim yetkisi tek elde toplanacak. Arazi ve arsa düzenlemeleri konusunda belediyelere yönelik bir genelge hazırlanacak.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu bünyesinde oluşturulan komitelerin 2007 Eylem Planı, Hükümet'in seçim öncesi yatırım programını da ortaya koydu. Bu kapsamda, özel sektörün görüşleri de dikkate alınarak İmar Yasası'nın revize edileceği belirtildi. Üst ölçekli planlama ve imar denetim yetkisinin tek elde toplanması amacıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yetkilendirilmesi için gerekli yasal düzenleme yapılacak. İmar Yasası'nın arazi ve arsa düzenlemelerine ilişkin 18'inci maddesinin uygulanmasından kaynaklanan sorunların giderilmesi için belediyelere yönelik bir genelge hazırlanacak. Bu genelge için öngörülen takvim de mart ayı olarak belirlendi.

Geçici faaliyet niteliğinde olan madencilik faaliyetlerine ilişkin imar izinlerinin düzenlenmesi amacıyla Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği de değiştirilecek. Koruma bantlarıyla ilgili usul, esas ve standartları belirleyen yönetmeliğin de Aralık bu yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULACAK

Kadastro çalışmalarının hızlandırılması için kadro tahsisi sağlanacak. İhtisas mahkemelerinin kurulması için çalışma yapılacak ve Bayındırlık ile Adalet Bakanlığı nezdinde imar mevzuatı konusunda eğitim faaliyetleri başlatılacak. Adalet Bakanlığı tarafından mahkemelerde görev alacak hakim-savcı kadrolarının arttırılması yönünde çalışma yapılacak.

Kıyı Kanunu'nda değişiklik yapılarak, yuvarlak masa benzeri bir model uygulanması için bu yıl haziran ayına kadar yasal düzenleme yapılacak.

YAPI DENETİMİ FAALİYETLERİ

Yapı denetim faaliyetlerinin etkinliğinin arttırılması, masrafların azaltılması ve karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik şubat ayı içinde çalışma yapılacak. Gemi inşa sanayi, yat inşa, bakım, onarım yerleriyle tersaneler için Organize Sanayi Bölgesi statüsünde planlı alanlar kurulması amacıyla Kıyı Master Planı oluşturulmasına yönelik mart ayında çalışma yapılacak.

İMAR YASASI'NDA SIKINTI

Yürürlükteki İmar Yasası'nın 18'inci maddesi belediyelere, yol ya da herhangi bir nedenle arazi elde etmek istediklerinde "şüyulandırma" yapma yetkisi veriyor. Bu düzenlemeyle belediyeler elde edecekleri arazi üzerinde bulunan yapıların ya da arsaların sahiplerine uygulamayla rant değeri artan bir başkasının arsasından pay verip hiçbir bedel ödemeden araziye alabiliyor. Yapılacak düzenlemeyle, evi ya da arsası kamulaştırılanlara ödenecek tutar ve kamulaştırmaya yönelik düzenlemeler yapılması bekleniyor.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title