Haberler

İlk Siyahi mi, İlk Kadın mı Başkan Olacak?

Taksi Şoförü Tombulca, Aşırı Konuşkan Bir Siyahi. Kelime Haznesi Yeterli Değil, İngilizcesi de Ağır Aksanlı. Kökenini Sorduğumda 'Nijerya'lıyım, Adım Nikoye.' Yanıtını Veriyor. Sekiz Yıl Önce New York'a Kapağı Atmış, Bir Evlilik Yaparak Amerikan Vatandaşı Olmuş. Şehir Trafiğindan Şikayetlerini Dinlemek Yerine Siyasete Çekiyorum Konuşmamızı.

Taksi şoförü tombulca, aşırı konuşkan bir siyahi. Kelime haznesi yeterli değil, İngilizcesi de ağır aksanlı. Kökenini sorduğumda ''Nijerya'lıyım, adım Nikoye.'' yanıtını veriyor. Sekiz yıl önce New York'a kapağı atmış, bir evlilik yaparak Amerikan vatandaşı olmuş. Şehir trafiğindan şikayetlerini dinlemek yerine siyasete çekiyorum konuşmamızı.

Iowa ön seçimlerinde Demokrat'ların Hillary Clinton, John Edwards gibi ağır toplarını ezerek geçen Barack Obama'nın başkan adaylığına oy verecek mi? Tek kelimeyle ''Hayır.'' Bu cevabı beklemiyordum. Amerikan politika forasında siyah ırkın onlarca yıldır en büyük başarısını kazanan kişi Obama. ''Niye?'' diyorum. Gülüyor: '' Oyumun boşa gitmesini istemiyorum, seçimi Hillary kazanacak. Obama ancak 2020'lerde seçilme şansını yakalayabilir. Beyaz Amerika henüz Beyaz Saray'da bir zenci görmeye hazır değil.''

Bana kalırsa yanılıyor Nijerya'lı şoför. Amerika'da yoğun bir Obama kasırgası esiyor. Illinois senatörü Iowa başını almış gidiyor, tutabilene aşk olsun. Bir hafta öncesine kadar tüm kamuoyu yoklamalarında demokrat adaylar arasında lider gösterilen New York Senatörü Hillary Clinton, ilk ön seçimlerde Barack Obama'ya yenik düştükten sonra paniğe kapıldı. İç politika analizcileri Obama'nın durdurulamayan yükselişini tekrar mercek altına aldılar.

Hillary’nin

kritik günü

Aylardır Irak Harbi, doların dış piyasalarda değer kaybınının devam etmesi, emlak-inşaat sektöründe süregelen kriz Amerikan yaşam güncelinde arka plana itildi. Aile toplantılarında, yazılı ve görüntülü basında Barack Obama'nın adaylığı başlıca tartışma konusu. Genç senatörün kampanya sloganı ''Değişim.'' Kentlerden köylere her gittiği yerde ''Hep birlikte dünyayı değiştirelim.'' çağrısı yapan siyahi politikacı demokratların yanısıra rakip Cumhuriyetçi Parti'den dahi destek görüyor. İki ana parti dışında kalan liberallerin çoğunluğu da Obama'nın seçilmesine katkıda bulunmak için gönüllü grupları oluşturmaya başladılar. Ön seçim toplantılarında ''On yıl 'First Lady'lilik, üç dönem senatörlük dahil kamu hizmetinde uzun tecrübeye sahibim. Obama yalnızca dört yıldır senatoda. Başkan olacak tecrübeye sahip değil.'' diyen Hillary Clinton ilk önseçim sonuçlarından sonra süratle çark ederek Barack Obama'nın 'Değişim' sloganı taklide yöneldi.

Garip bir durum var ortada. Amerika'lılar 'değişim'e kaygılı bir toplum. Başkan Bush'un geçen yıl başlarında sosyal güvenlik sistemi ile sağlık sigortasını özelleştirme teşebbüsü halk arasında şiddetli tepki gördü. Ülkede 45 milyon insanın sağlık sigortası yok. Bir o kadar Amerikalı da devlet güvencesinde emeklilik hakkının özel şirketlere transferine kesinlikle karşı. Bu iki temel konuda 'değişim'e varlık kesim dışında kimse razı değil. Gene de Obama'nın 'Değişim' sloganını milyonlarca insan mantra olarak tekrarlıyor. Irak Harbi'nden, ekonomik sorunlardan gına getiren insanlar için Obama 'ümit.'

Barack Obama 40 yaşında, atletik yapılı, karizmatik, yarım yüzyıldır benzeri görülmeyen ölçüde güçlü bir hatip. Babası Barack Obama Sr. Kenya doğumlu bir zenci. Keçi bakıcılığı ile hayatını kazanmış, sonra Hawai'ye göç etmiş. İkinci Dünya Harbi'nde tanıştığı beyaz ırktan Kansas'lı Ann Durham ile yaptığı evlilikten doğan oğluna kendi adını vermiş. Bir süre sonra baba Obama Kenya'ya dönmüş, çocuk yaştaki Barack ise annesiyle birlikte New York'a göç etmişler. Barack Obama akabinde dünyanın en önemli iki üniversitesi Columbia ile Harvard'da eğitim görmüş. Chicago'da vatandaşlık hakları avukatı olarak çalışan, Illinois Eyalet Senatosu'nda sekiz yıl hizmet veren Barack 2004 yılında seçimleri kazanarak ABD Senatosu'na girmiş. Evli ve iki kız çocuğu babası Illinois Senatörü Obama Amerikan tarihinde senatör seçimini kazanan üçüncü siyahi politikacı oluyor.

Ön seçimlerde Barack Obama'nın destekçileri öğrencilerden, harp gazileri, orta yaştaki anneler, emeklilere kadar renkli bir yelpaze oluşturuyor. Al Sharpton, Jesse Jackson gibi zenci liderlerinin her tartışmada ırkçılık temasını öne sürüp sert dille konuşan bir politikacı değil Obama. Başta Hillary olmak üzere açık oturumlarda rakiplerine karşı saygılı tavır sergiliyor. Peki siyah-beyaz karması Barack'ın ABD başkanlığına seçilme şansı nedir? Cumhuriyetçilere karşı Demokrat iki aday Obama ile Hillary nabız yoklamalarında burun buruna yarış sürdürüyor. İkisinin de Cumhuriyetçi rakiplerine karşı seçim kazanma şansı büyük. Obama seçildiği takdirde 219 yılda ilk kez bir zenci kırması, Hillary seçildiğinde ise ilk defa bir kadın Amerikan Başkanı olarak Beyaz Saray'a yerleşecek.

Tarihi bir yıl yaşıyoruz. İlk'lerden hangisinin gerçekleşeceği bu yılın Kasım'ında belli olacak.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title