Haberler

İlk Kez Fransız Bir Cumhurbaşkanı Fransa İslam Konseyinin İftarına Katıldı

Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) iftar davetine iştirak eden ilk Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iftardan önce konuşma yaptı.

Fransa İslam Konseyi'nin (CFCM) iftar davetine iştirak eden ilk Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iftardan önce konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Macron ve İçişleri Bakanı Gerard Collomb Fransa İslam Konseyi'nin (CFCM) iftarına katıldı.

İftar yemeği öncesi konuşma yapan Macron,"Sizlere iftar davetiniz için samimi ve içten teşekkür etmek istiyorum. Sizin için iftarın önemini biliyorum. İftar adalet, tolerans, paylaşım, misafirperverlik değerleri üzerinde, herkesin konum ayırmaksızın eşit olduğu mübarek bir an. Bunlar aynı zamanda toplumumuz ve Cumhuriyetimizde eko bulan değerler" diyen Macron Konsey başkanına teşekkür etti.

Başkanlığı süresince Fransa'daki müslüman olan ve olmayanlar arası kırılma yaşatan, İslam'ın fanatik fikirler için kan döktüğü imajını veren terör saldırıları gerçekleştiğini, bunlara maruz kalındığını, ve bu saldırılara karşı sağlam ve güçlü islam birliği gerektiğini söyleyen Macron "Gerekli cevabı her seferinde verdiniz. Burada bulunmam, her inançtan insanın burada bulunması birliğimizin, kardeşliğimizin göstergesi" dedi.

Zorlu süreç ile alakalı "Beraber verdiğimiz sınav" diyen Macron "İslamda birçok akım olsa da siz birsiniz. Aynı zamanda meşrusunuz. Seçiliyorsunuz. CFCM genç bir kurum, siz ve Cumhuriyet arasında daha çok ağ kurulacak. Laiklik aynı zamanda herkesin dini inancını özel hayatında rahat yaşamasıdır. Devlet olarak bu yüzden askeriyede, hapishanede, hastanelerde dini görevli sağlıyoruz. Kurban bayramının meşru güvenlik şartları ve hukuki kurallar içerisinde yapılması sağlanıyor" açıklamasını yaptı.

"Fanatizme, terörizme ve DEAŞ'ın nefret fikirlerine karşı beraber mücadele"

Macron terörizm ve DEAŞ zihniyeti ile alakalı "Değerlerinizin çalınması, dininizin, tarihinin tahribi, bin 500 yıldır alimlerinizin yaptığı tefsir çalışmalarının reddine karşı dini sahalarda mücadele etmek, bunların maskesini düşürmek, yalanları ortaya çıkarmak din adamları olarak size düşüyor. Devlet her daim sizin yanınızda olacak ama Devlet sahada sizin yerinize çalışamaz, bu sizin göreviniz" dedi ve din görevlilerinin bu çalışmalardan sorumluğu olduğunu ifade etti.

"Fransız üniversitelerinde imam yetiştirebiliriz"

Macron Fransa'da görev yapacak olan İmamların buradan diploma alabileceğini açıkladı. Macron "Kimse size inancınızın cumhuriyet değerleriyle uyumsuz olduğunu inandıramaz.

İmamların eğitimi bizim için bir diğer görev. Cumhuriyet değerlerine uyan imamların gelmesi gerekiyor. Ayrıca Fransa'da görev yapacak İmamlara üniversitelerde eğitim verip diploma verilebilir" dedi.

"Ahmet Oğraş'a selamlama"

Başkan değişikliği yapacak olan CFCM'nin başkanlığına geçecek olan Ahmet Oğraş'ı selamlayan Macron, 2019'da gerçekleşecek CFCM başkanlık seçimlerine daha fazla camiinin katılması ve derneklerde daha fazla gencin faaliyet göstermesini sağlamanın yeni başkana düşeceğini ifade etti.

İftar yemeği öncesi konuşmasını "sabır ve dikkatle" dinleyen davetlilere teşekkür eden Macron konuşmasını "Yaşasın Cumhuriyet ve Yaşasın Fransa" sözü ile bitirdi. - PARİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Emmanuel Macron Fransa Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title