Haberler

İlk 500 Sanayi Kuruluşunda 6 Kooperatif

Güncelleme:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de kooperatifçiliğin gelişimi ve yaygınlaştırılması üzerine tespitlerde bulundu.

Kooperatiflerin ülkemiz açısından önemine değinen Yazıcı, "Yakın zamanda kamuoyuna açıklanan Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi ile daha güçlü kooperatiflerle daha iyi bir Türkiye'nin imarına daha fazla katkı sağlayacağız" dedi.

Yazıcı, Bakanlığımızın kooperatifler aracılığı ile toplumun geniş kesimlerine önemli hizmetler sunduğunu ve Türkiye ekonomisi açısından önemli başarılara imza attığını belirtti.

Bakanlığımızın, kooperatifçilik alanında değişim ve dönüşümü sağlayacak önemli projeleri hayata geçirme noktasındaki çalışmalarını sürdürdüğüne dikkati çeken Yazıcı, "Kooperatiflerle refah ülkemizin en ücra köşesindeki üreticilere ulaşıyor. Bu çerçevede yakın zamanda kamuoyuna açıklanacak olan Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi ile daha güçlü kooperatiflerle daha iyi bir Türkiye'nin imarına daha fazla katkı sağlayacağız" ifadelerine kullandı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun açıklandığını hatırlatan Yazıcı, bunların içinde kooperatiflerin yer almasının ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.

Kooperatifçiliğin, Türkiye'de 8 milyondan fazla kişinin gönüllü olarak katıldığı ekonomik girişim modeli olmayı başardığına işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Geniş kesimleri bünyelerinde barındıran bir ortaklık modeli olması açısından kooperatiflerimizin her geçen gün yeni bir başarıya imza atması bizleri ayrıca sevindirmektedir. Kooperatif türlerimizden biri olan Tarım Satış Kooperatifleri Ve Birlikleri üreticilerin güçlerini birleştirerek bir araya gelip, ürün arz zincirinde birbirlerini desteklediği ve bu sayede rekabet ve pazarlık gücü kazandığı kuruluşlardır.

Bu kooperatifler üreticiyi üretim ve pazarlama sürecinde yalnız bırakmayan, üreticinin üretimi sürdürmesi yönünde güven unsuru olan kuruluşlardır. Bugün ülkemizde faal 13 tarım satış kooperatifleri birliği, 293 kooperatif ile Türkiye'nin 57 ilinde 500 bin civarında üretici ortağına hizmet götürerek önemli bir görev üstlenmiş bulunmaktadır. Bu kooperatiflerimizden, İstanbul Sanayi Odasının açıkladığı ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içinde Trakyabirlik 77, Marmarabirlik ise 465. sırada yer almayı başarmıştır.

Söz konusu birliklerden bazılarının Türkiye'nin İSO 500 büyük sanayi kuruluşu listesine girebilmesinin ve bazılarının da ihracat şampiyonları içinde yer alabilmesinin kayda değer gelişmeler olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Bir başka kooperatif üretici kuruluşu olan Pankobirlik iştiraki Konya Şeker 44. sırada, Kayseri Şeker ise 135. sırada yer almayı başarmıştır. Pankobirlik ülkemizin 64 ilinin, pancar üretimi yapan, yaklaşık 1,6 milyon ortağıyla, 31 pancar kooperatifinin 300'e yakın şubesi, 6 kooperatif şeker fabrikası ve 50'nin üzerinde tarımsal amaçlı iştirakiyle, ortaklarının tarımsal faaliyetlerinde kullandıkları her türlü girdinin teminini, dağıtımını, denetimini ve koordinasyonunu yapan bir üretici örgütü kooperatif kuruluş" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title