Haberler

"İletişim Buluşmaları" Semineri

Yönetmen-yapımcı Osman Sınav, "Karakeçili isimli, Abdülhamit'in 1897'den 1908'e kadarki saltanat evresini ayrıntılı bir şekilde anlatacak bir dizi film hazırlıkları içerisindeyim" dedi.

Yönetmen-yapımcı Osman Sınav, "Karakeçili isimli, Abdülhamit'in 1897'den 1908'e kadarki saltanat evresini ayrıntılı bir şekilde anlatacak bir dizi film hazırlıkları içerisindeyim" dedi.

İletişim Platformu Derneği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün iş birliği ile aylık olarak düzenlenen "İletişim Buluşmaları" seminerleri Beyoğlu'ndaki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

"Türk Dizilerinin Türkiye'nin Tanıtımına Katkıları" alt başlığı ile düzenlenen seminerde konuşan Sınav, Türk dizilerinin, Balkanlar, Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya'da, ABD yapımı dizileri pazardan kovduğunu söyledi. Deli Yürek dizisinin Kazakistan'a pazarlanma sürecini anlatan Sınav, Türk dizilerinin başarısının, ortak kültürel ve tarihi geçmişten kaynaklandığını anlattı.

Vizyonun genişletilmesi gerektiğini ifade eden Sınav, söz konusu ülkelerle ortak yapımlara imza atmak gerektiğini belirtti. Sınav, İran'a giderek Majid Majidi başta olmak üzere pek çok yönetmenle ortak yapım için görüştüğünü ve bu yöndeki görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. "İran'da ortak bir çalışmayı inşallah yapacağız ama kolay olmuyor" diyen Sınav, Bulgaristanlı bir yazarın romanını okuduktan sonra Bulgarlarla da ortak bir çalışma yapmak istediğini anlattı.

-2. Abdülhamit'i anlatan dizi çekecek-

Vizyondaki "Uzun Hikaye" filminin "gerçek Osman Sınav" olduğunu söyleyen Sınav, "Uzun Hikaye en tamam eserim. Benzer çalışmalarım devam edecek. Karakeçili isimli, Abdülhamit'in 1897'den 1908'e kadarki saltanat evresini ayrıntılı bir şekilde anlatacak bir dizi filmin de hazırlıkları içerisindeyim" dedi.

Türk dizilerinin Arap dünyasındaki popülerliğine dikkati çeken Sınav, katılımcılarla ilginç bir bilgiyi paylaştı. İlk olarak kendisinin yönetmenliği döneminde Kurtlar Vadisi dizisinde Boğaz'da bir yalıyı kullandığını anlatan Sınav, daha sonra aynı yalının Gümüş dizisinde de kullanıldığını açıkladı. Söz konusu yalının dizilerle değer kazandığını ifade eden Sınav, "Bir turizmci o yalıyı kiraladı ve Arap turistleri gezdiriyor. Fiyatı da Topkapı Sarayı'nın kat be kat üzerinde" şeklinde konuştu.

-"Dizilerin ihracat geliri 60 milyon ulaştı"-

Seminerin diğer konuşmacısı İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhan Kandemir, slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumda, "Türk dizileri 60 milyon dolarlık bir ihracata ulaştı" dedi. Dizilerin Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağladığını vurgulayan Kandemir, dizilerin özellikle kamu diplomasisi açısından önemli olduğunu söyledi. Türk dizilerin izlendiği ülkelerde, Halit Ziya Uşaklıgil ve Reşat Nuri Güntekin'in kitaplarının satılmaya başladığını anlatan Kandemir, özellikle tarihi dizilerde kullanılan takı ve kostümlere varan titiz bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Program sonunda katılımcıların sorularını da cevaplayan Sınav ve Kandemir'e, İletişim Platformu Derneği Başkanı Ali Yeşildal birer teşekkür plaketi verdi.

Muhabir: Kenan Irtak

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Osman Sınav Karakeçili Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title