Haberler

İlerleme Raporu Işığında AB Türkiye İlişkileri" Konferansı

Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Can Baydarol, aralık ayında gerçekleştirilecek AB Bakanlar Kurulu Toplantısında, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin bir karar alınamayacağını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Can Baydarol, aralık ayında gerçekleştirilecek AB Bakanlar Kurulu Toplantısında, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin bir karar alınamayacağını belirtti.

Baydarol, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezince, Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mehmet Yazıcı Amfisinde düzenlenen, "İlerleme raporu ışığında AB Türkiye ilişkileri" konferansında yaptığı konuşmada, AB ile Türkiye ilişkilerinin tarihi ve gelinen sürece ilişkin değerlendirmede bulundu.

Son dönemlerde kavram kargaşasından kaynaklanan tartışmalar yaşandığına dikkati çeken Baydarol, "Şangay Beşlisi, Avrupa Birliği'nin alternatifi değildir. AB'nin alternatifi AB'nin kendisidir. Zaten üye olmadığımız için de o alternatifi yaşıyoruz. Şangay Beşlisi, AB'nin alternatifi değil, NATO'nun alternatifidir." dedi.

"Türkiye ile AB arasında değerler çatışması yaşanıyor"

Baydarol, Avrupa Birliği düşüncesinin Avrupa'nın kendi içinde doğduğunu ancak ABD tarafından da desteklendiğini anlatarak, Türkiye ile AB arasında bugün değerler çatışması yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Aynı kavramları kullanıyoruz ancak anlamları noktasında farklılaşıyoruz. Ben demokrasi deyince çoğunlukçuluk anlıyorum, onlar demokrasi deyince çoğulculuk anlıyor. Ben hukuk deyince kanunları anlıyorum, o hukuk deyince Magna Carta, 1789 Fransız devrimi ve sonrasında gelişen kavramlarla oluşan teamül hukukunu anlıyor."

İlerleme raporu noktasında da buradan kaynaklanan sorunlar yaşandığını dile getiren Baydarol, "Aralık ayında gerçekleştirilecek AB Bakanlar Kurulu Toplantısında, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin bir karar alınamayacak. Alamazlar, çünkü ortada reel politik denilen bir gerçeklik var. Çıkarlar gereği hiç kimse Türkiye'yi dışlamak gibi bir karar alamaz. Devlet üst aklı denilen bir şey vardır." sözlerine yer verdi.

Konferansın sonunda TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz da bilgi merkezinin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunarak, gençlerle iletişime büyük önem verdiklerini, onların AB'ye ilişkin merak ettiği her konuda kendilerine yardımcı olmaya hazır olduklarını anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Avrupa Birliği Trabzon Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title