Haberler

İle de France" Koyunu Kars'ı Sevdi

Anavatanı Fransa olup yüksek et verimine sahip olan "İle de France" koyunu, Türkiye'nin en soğuk illerinden bir olan Kars'ta da yetiştiriliyor.

Son yıllarda İsviçre, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, İtalya, Yugoslavya, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Türkiye gibi ülkelere ihraç edilen ile de France koyunu ilgi görüyor.

Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden bir olan Kars'a getirilen ve anavatanı Fransa olan ile de France koyunu, kısa sürede kente uyum sağladı.

Kars'ta hayvancılıkla da uğraşan makine mühendisi Evren Yerdelen, 10 saanen keçisiyle başladığı hayvancılığı Macaristan'dan getirdiği 55 ile de France koyunuyla sürdürüyor.

Yerdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars'ta ilginin azaldığı küçükbaş hayvancılığına hobi olarak başladığını söyledi.

Saanen keçileriyle küçükbaş hayvan işine girdiğini anlatan Yerdelen, "10 saanen keçisiyle başlayan serüvenim şimdi ile de France koyunuyla devam etmekte. Macaristan'dan getirdiğim 55 İl de France koyunu şimdi 200 tane oldu." dedi.

Yerdelen, ile de France koyunlarının Kars'a uyum sağladığını anlatarak, "Koyunları buraya getireli yaklaşık bir yıl oldu, koyunlar adaptasyonlarını tamamladılar, şu an ikiz doğum yapmaktadır. Bu koyunlar 2 yılda 3 kez doğum yaparak 6 kuzu veriyor. Koyunlar 80 ile 100 kilo arasında koçlar ise 120 ile 160 kilo arasında et verimini sağlamakta ve eti yağsız, kokusuz inek etinden ayırt edilemeyecek şekilde pamuk gibi yumuşacık oluyor. Bölgemizde küçükbaş hayvancılığının bu hayvanlarla devam edeceğini düşünüyorum." diye konuştu.

"Meraya yayılımı harika"

Kars'ta farklı türlerde küçükbaş hayvan yetiştirdiğini anımsatan Yerdelen, "Elimde ile de France'nin dışında, Dorper de var teşekküllü bir çalışma içerisindeyiz, halkımıza damızlık alabilecekleri bir yer düşünüp yola çıktık. İnşallah vatanımıza milletimizde hayırlı olur. Koyun biraz ilgi isteyen bir hayvan, bazen işimi bırakıp onlara bakıyorum aynı zamanda çok bereketli bir hayvan, çabuk çoğalıyor." ifadesini kullandı.

Yerdelen, küçükbaş hayvanların yaya ve meralarda iyi beslendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İle de France'ın bakımı çok kolay, özellikle yeşil alanda rahat besleniyor. Yeter ki yeşil olsun, ot olsun hayvanlar hiç kafalarını kaldırmadan otlayabiliyor. Buranın hayvanları gibi değil, bizim hayvanlar seyrek otlarlar bunlar çim biçme makinesi gibi başlarını kaldırmadan otluyor. Adaptasyonları çok güzel özellikle meraya yayılımı harika. Özellikle merada çok güzel verim alıyoruz, hayvanlar meraya çıktığında aşırı derece bir kilo tutma ve koça gelme konusu oldu."

"Bir koyun 100 kilo gelebilir"

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün de Kars'ta mor ve Ak Karaman ırkı koyunlarının ağırlıkta yetiştirildiğini anımsatarak, "Farklı ırk ve cins modellerine giden yetiştiricilerimiz var, zaman zaman gelip bize soruyorlar. Bölgemizin ile de France ve Merinos ırkının da yetiştirilebileceği iklim ve mera şartları var. Bu yetiştiriciliğe hobi olarak başlayan bazı yetiştiricilerimiz var, zaman zaman ziyaret edip tavsiyelerde bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.

Yurt dışı ya da il dışından kente hayvan getirenlerin kendileri ile irtibatlı olmalarını isteyen Düzgün, "İle de France'nin daha çok et yönü ağır basıyor, bir koyun 100 kilo gelebiliyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Macaristan Türkiye Fransa Kars Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title