Haberler

İlber Ortaylı' Anlatımıyla 1. Dünya Savaşı

Güncelleme:

Tarihçi profesör İlber Ortaylı 11. Ayvalık Kültür Sanat Günleri çerçevesinde düzenlenen "1. Dünya savaşı" konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.

İsmet İnönü Kültür Merkezindeki "1. Dünya savaşı" konulu söyleşide konuşmacı olan Ortaylı 1.Dünya Savaşı sırasında savaşa katılan ülkelerin içinde bulunduğu durumları anlattı.

birinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında yaşananlardan da örnekler veren Prof İlber Ortaylı Türklerin, Birinci Dünya Savaşı'ndaki ordular ve onların savaş gücü hakkında yeterli ve doğru bilgi edinemediğini, bunların yabancı tarihlerden takip edilebileceğini bildirdi.

Ortaylı, "Elinize eski resimleri veya kartpostalları aldığınız zaman görürsünüz, renklendirilmiş siyah beyaz fotoğraflarda bir kalabalık var. Kalabalığa baktığınız zaman şunu görüyorsunuz; delikanlılar ayakkabısız, Yalın ayak. Yani Birinci Cihan Harbi öncesi Avrupa'da sokakta Yalın ayak gezen erkek delikanlı, İtalya'da, Avusturya'da hatta Fransa'da çok yaygın bir şeydi. Ayakkabı bile bulamayan insanlar şimdi postal, çizme, pabuç giymek zorunda. Çünkü asker oluyorlar" dedi.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Britanya, Avusturya-Macaristan imparatorlukları, Rusya ve Fransa'nn durumunu ele alan Prof. Ortaylı, savaşların, bazı ülkelerin donanmalarının işe yaramadığını ortaya koyduğunu, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın bağımsızlık isteğini ortaya çıkarttığını belirtti.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ordularının muhteşem performans ortaya koyduğunu ve Kurtuluş Savaşı başarılarının bundan dolayı oluştuğunu kaydeden Ortaylı, "Türk ordusu İngiliz ordusunu 4 yıl tuttu ve İngiliz ordusunu Britanya tarihinde 4 yıl tutan başka ordu yok. İngilizler bunu beklemiyordu" diye konuştu.

Söyleşinin sonunda Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ortaylı'ya teşekkür plaketi sundu, içerisinde zeytin, zeytinyağı, zeytin sabunu gibi yöresel ürünlerin bulunduğu bir de hediye paketi verdi.

Söyleşimin bitiminden sonra bazı vatandaşlarla sohbet eden Ortaylı, kitaplarını da imzaladı.

Ortaylı'nın konuşmacı olarak katıldığı "1. Dünya savaşı" söyleşisini Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, belediye başkan yardımcısı Gökay Bacan'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş izledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İlber Ortaylı İsmet İnönü Ayvalık Yalın Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title