Haberler

İlaç Şirketleri: Yargı Etkilenmemeli

Bazı Üyeleri Hakkında, Sağlık Bakanlığı'na Verdikleri Beyanlarda Farlılık Olduğu Gerekçesiyle Dava Açılan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, Mevcut Fiyat Sistemine Sahip Çıkılmasını İstedi. Dernek, Yargıyı Etkileyecek Açıklamalardan Kaçınılması Gerektiğini Bildirdi.

Bazı üyeleri hakkında, Sağlık Bakanlığı'na verdikleri beyanlarda farlılık olduğu gerekçesiyle dava açılan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği(AİFD), mevcut fiyat sistemine sahip çıkılmasını istedi. Dernek, yargıyı etkileyecek açıklamalardan kaçınılması gerektiğini bildirdi.

AİFD'den yapılan açıklamada, bazı önde gelen ilaç firmaları yetkilileri hakkında, firmaların Sağlık Bakanlığı'na verdikleri beyanlarda farklılıklar bulunduğu iddiasıyla kamu davası açıldığı anımsatıldı. İddialara hedef olan şirketler arasında dernek üyelerinin de yer aldığı belirtilen açıklamada, 2004 yılından bu yana uygulanmakta olan "referans fiyat sistemi" ile Avrupa Birliği'nde ilaç fiyatlarının en ucuz olduğu beş ülkenin referans alınmakta olduğu anlatıldı. Her bir ilaç için söz konusu ilacın bu beş ülke içinde en ucuz olduğu ülkedeki fiyat referans kabul edilerek, firmanın beyanı ve Sağlık Bakanlığı'nın onayı sonrasında fiyat belirlendiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"EN UCUZ İLAÇ TÜRKİYE'DE"

"Bu uygulamaya ek olarak, ilaca erişime katkı sağlamak ve Sağlık Bakanlığı'nın bu yöndeki talep ve uygulamalarına destek olmak amacıyla araştırmacı ilaç firmalarının özveri ile gerçekleştirdikleri indirimler de eklendiğinde, ülkemiz, Avrupa'da orijinal ilaçların en ucuz satıldığı ülke olmuştur."

SSK'lıların ve Yeşil Kart sahiplerinin eczanelerden ilaç alabilmesinin önemli olduğu kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İLAÇ FİRMALARI FEDAKARLIK ETTİ"

"İlaç firmalarının fedakarlıkları sonucu bu uygulama ile kamuya ek yük getirilmeden daha fazla sayıda insanımızın ilaca erişimi sağlanmıştır. Diğer bir deyişle ilaç erişimindeki artışın, kamu ilaç harcamalarına aynı oranda yansımamış olmasında Sağlık Bakanlığı'nın referans fiyat uygulamasının yanı sıra üyelerimiz tarafından uygulanan indirimlerin de büyük katkısı olmuştur. Sektörümüze istikrar getiren ve hastalarımızın ilaçlara erişimini kolaylaştıran bu uygulamalara sahip çıkılması büyük önem taşımaktadır."

YORUM FARKLILIĞI SAVUNMASI

Referans fiyat sistemi sayesinde ilaç fiyatlarına getirilen düzenlemelerin, uygulamaların adil ve şeffaf olmasına büyük katkıda bulunduğu savunulan açıklamada, "Ancak, referans ülke fiyatlarının değerlendirilmesinde farklı kaynaklardan sağlanan verilerin esas alınması, değişik tarihlerde çıkarılan fiyat karar ve tebliğlerinin farklı farklı yorumlanması ve bazı referans ülkelerdeki komplike düzenlemelerin ülkemize yansıtılması, davaya yol açan farklı yorumlara neden olmaktadır" denildi.

Tüm tarafların halen yürümekte olan adli süreci etkileyebilecek söylemlerden kaçınmaya ve adli sürecin en kısa sürede ve sağlıklı olarak sonuçlandırılmasına katkıda bulunmaya davet edildiği açıklamada, "Adli sürecin gerçekleri ortaya çıkaracağına ve yaşanan teknik sorunlara yargısal çözümler getireceğine inancımız tamdır" ifadesine yer verildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title