Haberler

İklim değişikliği Kuzey Kutbu'ndaki yaşam alanlarında evleri ve altyapıyı yok ediyor

Güncelleme:

Kuzey Kutbu'nda artan sıcaklıklar nedeniyle donmuş zeminin erimesinin, yaşam alanlarındaki evlere ve altyapıya giderek daha fazla zarar verdiği ortaya çıktı.

Kuzey Kutbu'nda artan sıcaklıklar nedeniyle donmuş zeminin erimesinin, yaşam alanlarındaki evlere ve altyapıya giderek daha fazla zarar verdiği ortaya çıktı.

BBC'de yer alan habere göre, Nature Reviews Earth & Environment dergisinde yayımlanan araştırmada, iklim değişikliğinin Kuzey Kutbu'ndaki yaşamı ciddi şekilde tehdit ettiği belirlendi.

Araştırmacılar, 2050'ye kadar Arktik permafrost (kutuplarda sürekli donmuş toprak) olarak bilinen bölgedeki altyapının yüzde 70'inin ve kritik altyapının yüzde 30-50'sinin yüksek hasar riski altında olduğunu belirtiyor.

Rusya, Kuzey Amerika ve İskandinavya dahil olmak üzere permafrost üzerinde beş milyon kişi yaşıyor.

Permafrost, Kanada topraklarının yarısı ve Alaska'nın yüzde 80'i dahil olmak üzere Kuzey Yarımküre'nin kara yüzeyinin yaklaşık dörtte birini kaplıyor.

İklim değişikliği, Kuzey Kutbu'nun gezegenin geri kalanından iki ila dört kat daha hızlı ısınmasına neden oluyor.

Yükselen sıcaklık, obruk oluşumu, toprak kaymaları ve sel gibi genellikle öngörülemeyen etkilerle permafrostun çözülmesini hızlandırıyor.

Bir Alaska sakini, BBC'ye verdiği demeçte, "Toprak bizden önce değişiyor." dedi.

Alaska'da kültürel ara bulucu olarak çalışan Kaare Sikuaq Erickson, "Kuzey Kutbu topluluklarının hepsi farklı ama permafrost üzerinde yaşayan herkes gerçekten savaş veriyor." diye konuştu.

Mevcut altyapı tehdit altında

Gezegenin ısınmasının gelecek yıllarda hızlanacağı tahmin edildiğinden, daha fazla permafrostun çözülerek altyapıyı ve toplulukları tehdit etmesi bekleniyor.

Finlandiya'daki Oulu Üniversitesinden Profesör Jan Hjort, iklimin ısınmasının permafrostun çözülmesine neden olduğu ve bunun da mevcut altyapıyı ve gelecekteki inşaat projelerini tehdit ettiğini kaydetti.

Isınma nedeniyle binalar ve otoyolların temellerinde değişimlerin arttığı ve boru hatlarında kırılmalar olduğu belirtilirken, ev temeli kazma, yol inşa etme, kanalizasyon ve su sistemleri kurma gibi süreçlerin daha da zorlaşacağı öngörülüyor.

Araştırma, Rusya'da permafrost üzerine inşa edilmiş bazı şehirlerde binaların yüzde 80'inin hasar gördüğünü gösteriyor.

Ancak farklı bina tasarımı kullanarak veya permafrostu serin tutmaya çalışarak sorunu çözmenin mümkün olacağına inanılsa da bunun pahalı ve riskli olduğu kaydediliyor.

Kuzey Yarımküre'nin donmuş bölgelerinde en az 120 bin bina, 40 bin kilometre yol ve 9500 kilometre boru hattı ve uçak pistleri bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Amerika İskandinavya Alaska Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title