Haberler

İki Genç Kadının Hayatı Bir Gecede Değişti

Hatay'ın Antakya İlçesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki bir gencin karaciğer ve böbreği, Gaziantep'te bir gecede gerçekleştirilen operasyonla yıllardır bağış bekleyen iki genç kadına umut oldu.

Hatay'ın Antakya İlçesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki bir gencin karaciğer ve böbreği, Gaziantep'te bir gecede gerçekleştirilen operasyonla yıllardır bağış bekleyen iki genç kadına umut oldu.

Antakya'da başından vurularak ağır yaralanarak 30 Nisan Cuma günü beyin ölümü gerçekleşen ismi açıklanmayan 19 yaşındaki gencin karaciğeri ve böbreği ailesi tarafından bağışlandı. Hemen karayoluyla ambulansla 2,5 saatte getirilen organlar Gaziantep üniversitesi (GAüN) Organ Nakli Merkezi'nde yıllardır organ bekleyen hastalara umut oldu.

Organları uyumluluk gösteren 35 yaşındaki Şemsenur çetinkaya'ya karaciğer, 32 yaşındaki Sultan Solak'a ise böbrek nakli 12 saat süren bir operasyonla gerçekleştirildi. GAüN Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. ünal Aydın, Cuma günü akşam saatlerinde başlayan operasyonun Cumartesi sabaha kadar sürdüğünü, şu anda iki hastanın da sağlık durumlarının iyi olduğunu, organlarının fonksiyonlarının da normal olarak çalıştığını söyledi. Sultan Solak'ın hem merkezlerinde, hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk böbrek nakli gerçekleştirilen hasta olma özelliğini taşıdığını belirten Aydın, ayrıca bölgede aynı anda karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirilen bir merkez olmanın da sevindirici

bir şey olduğunu ifade etti.

3 BİN KİŞİ BÖBREK, BİN HASTA KARACİĞER BEKLİYOR

Organ nakil merkezinin bir yıl gibi kısa bir sürede kurulmasına rağmen tüm departmanların çok ciddi bir şekilde çalıştığını belirten Aydın, "Şu anda hem cerrahi hem teknik olarak dünya standartlarında bir merkez haline geldik. Organ nakli konusunda vatandaşlarımız duyarlı olursa biz bölgenin organ nakil ihtiyacını karşılayabilecek kadar güçlü bir merkez haline geldik. Gaziantep ve çevresinde yaklaşık bin civarında karaciğer nakli bekleyen hastamız var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, karaciğer hastalığı konusunda yoğun bir bölge. Bizim merkezimizde de şu anda karaciğer nakli bekleyen 200'e yakın hasta var. Yine Gaziantep ve çevresinde 3 bin civarında böbrek nakli bekleyen hasta var. Gaziantep'te diyalize giren bin civarında hasta var. Biz bunlardan şu ana kadar 500 kadarını ulusal bekleme listesine kaydettik" dedi.

Zeki GüNAY / GAZİANTEP, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title