Haberler

Ikby: "Musul'un Düşmesinin Sorumlusu Maliki'dir"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı, Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin iddialarına ilişkin, "Eski Irak Başbakanı'nın bu açıklaması asılsızdır.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı, Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin iddialarına ilişkin, "Eski Irak Başbakanı'nın bu açıklaması asılsızdır. Gerçeklikten uzaktır. Musul'un düşmesinin asıl sebebinden kendisini kurtarmayı amaçlıyor. Zira Musul'un düşmesinin asıl sorumlusu Maliki'nin kendisidir" açıklamasında bulundu.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Kürt yönetimi ve Türkiye'ye yönelik iddialarına ilişkin, "Maliki'ye cevap olarak tüm taraflara duyurmak istiyoruz: Eski Irak Başbakanının bu açıklaması asılsızdır. Gerçeklikten uzaktır. Musul'un düşmesinin asıl sebebinden kendisini kurtarmayı amaçlıyor. Zira Musul'un düşmesinin asıl sorumlusu Maliki'nin kendisidir" ifadesine yer verildi.

Maliki'nin, İran'da gerçekleştirdiği temaslarda Musul'un düşmesinin nedenlerini araştırma komisyonunun çalışmalarına ilişkin "temelsiz açıklamalarda bulunduğu" belirtilen açıklamada "Maliki, Musul'un düşmesinin Kürdistan bölgesi ile Türkiye'nin ortak bir planına bağlı olduğunu iddia ediyor. Musul'un düşmesinin nedenlerini araştırma komisyonunun sonuçları çok açık ve net ortadadır. Buna göre Maliki, bu felaketin baş sorumlusudur. Maliki, temelsiz iddia ve iftiralarla kendisini bu durumdan kurtaramaz" ifadeleri kullanıldı.

Musul'un düşmesinin ve yanlış siyasetiyle DAEŞ'e zemin hazırlayanın Maliki olduğu savunulan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yanlış siyasetiyle DAEŞ'e zemin hazırlayan kendisidir. Maliki, Kürdistan Başkanı Mesut Barzani'nin bu konudaki uyarılarını dikkate almadı. Bu nedenle de Musul'un düşmesine neden oldu. Musul'un düşmesinin nedeni Maliki'nin şahsıdır. Teröristlere karşı en ön cephede yer alan ve DAEŞ efsanesini sona erdiren de Kürdistan Bölgesi Peşmerge güçleridir."

Maliki, Rus haber ajansı Sputnik'in haberine göre, İran'ın başkenti Tahran'da ki bir otelde düzenlenen basın toplantısında,  "Türkiye IŞİD'i ve El Kaide'yi destekleyen ülkelerden biridir. Eğer Türkiye ve Suudi Arabistan olmasaydı Suriye'de durum böyle olmayacaktı. IŞİD, İstanbul ve Ankara'da planlanmış bir örgüttür" iddiasında bulunmuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de Maliki'nin Türkiye aleyhinde sarf ettiği ifadelere ilişkin, Maliki'nin suçluluk duygusu içindeki hezeyanlarının ciddiye alınmasının söz konusu dahi olamayacağını belirtmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Türkiye Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title