Haberler

İit Üye Ülkeleri Birinci Arabuluculuk Konferansı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, İslam dünyasında maalesef çok anlaşmazlık olduğunu belirterek, "Hatta bu anlaşmazlıklar da çok çabuk silahlı çatışmaya dönüşür oldu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, İslam dünyasında maalesef çok anlaşmazlık olduğunu belirterek, "Hatta bu anlaşmazlıklar da çok çabuk silahlı çatışmaya dönüşür oldu. İnsani kayıplar çok fazla, ekonomik kayıplar çok fazla. Tamiratı da çok zor aşamalara ulaştı. İslam dünyasındaki birçok ihtilaf barışçıl yollardan, arabuluculuk yöntemiyle çözülsün istiyoruz." dedi.

Yıldız, "Güçlü Arabuluculuk: İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Rolü" temasıyla düzenlenen İİT Üye Ülkeleri Birinci Arabuluculuk Konferansı'nın açılışının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde de arabuluculuk çalışma gruplarına katıldığını, Finlandiya ile eş başkanlık yaptığını söyledi.

Türkiye'nin İİT'nin dönem başkanı olduğunu hatırlatan Yıldız, ülkenin bu çalışmalar sırasında arabuluculuk konusunda kapasite geliştirdiğini ve uzmanlık oluşturduğunu kaydetti.

Yıldız, İslam dünyasında maalesef çok anlaşmazlık olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hatta bu anlaşmazlıklar da çok çabuk silahlı çatışmaya dönüşür oldu. Maliyetleri çok arttı, ülkelerin toprak bütünlüğünü tehdit edecek düzeye vardı. İnsani kayıplar çok fazla, ekonomik kayıplar çok fazla. Tamiratı da çok zor aşamalara ulaştı. Arabuluculuk, uluslararası alanda tanınmış barışçı yollardan bir tanesidir. Örgütün kapasitesini geliştirelim, üye ülkelerin de kapasitesini geliştirelim. İslam dünyasındaki bir çok ihtilaf barışçıl yollardan, arabuluculuk yöntemiyle çözülsün istiyoruz."

"Arabuluculuk için uzlaşı kültürü şart"

Yıldız, İİT'deki arabuluculuğun, İslam ülkeleri arasında, hatta Müslüman olmayan ülkelerle diğer ülkeler arasında ve dünyadaki ihtilafların barışçıl yollardan çözümüne katkıda bulunması için çalıştıklarını belirterek, bu konferansın temel amacının ise bunun İslam ülkelerinde nasıl uygulamaya geçirileceği olduğunu anlattı.

Anlaşmazlıkları çatışmaya dönüşmeden önlemek ve çatışmaya dönüştüğü zaman da bir an önce bunun son bulması, çatışmada meydana gelen hasarın giderilmesi için çalışılacağını ifade eden Yıldız, İİT'deki arabuluculuk biriminin kapasitesinin de arttırılacağını dile getirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, şunları kaydetti:

"Biz BM ve AGİT'te edindiğimiz tecrübeyi buraya aktarmak ve zenginleştirmek istiyoruz. Uzmanlık oluşturulması ve bunun siyasi iradeye aktarılması lazım. Arabuluculuk basit gibi görünüyor ama zor bir şey. Çünkü bunu yapacak kapasite olması lazım, buna arzulu arabulucular olması lazım ve ihtilafa taraf olanların da arabuluculuğu kabul edecek uzlaşı kültürüne sahip olması lazım. Uzlaşı kültürü dinimizde açık olmasına rağmen gerek İslam'ın gerek bugünkü uluslararası hukukun gerisinde kaldı. İstenmeden arabuluculuk olmuyor. Uzlaşı kültürü olacak ki hem arabulucular hem de ihtilafın tarafları bu işe yatkın olacak."

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title