Haberler

İit Liderlik ve Girişimcilik Programı Sertifika Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ilımlı İslam. Sen daha, 'ılımlı İslam' diyorsun, bir bayana araba kullanma müsaadesi vermiyorsun. Nasıl ılımlı İslam bu? İslam'da buna mani bir hüküm var mı? Yok. Demek ki herhalde bundan sonra yapacaklar. Şu ana kadar yok. Böyle bir anlayış olamaz." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Danışma Konseyi Genç Kadınlar Liderlik ve Girişimcilik Programı Sertifika Töreni'nde yaptığı konuşmada, 15 yıl önce katıldığı Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasını anımsatarak, daha sonra kendisine yöneltilen soruların başında, "Ilımlı İslam hakkında ne düşünüyorsunuz?" geldiğini aktardı.

İslam'ın ılımlısı ve ılımsızının olamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İslam tektir. Kimse İslam'ı çeşitlemeye veya İslam'a yakıştırma yapmaya gitmek suretiyle İslam'ı bir zaafın içerisine sokma gayretine girmesin. Bir müddet bununla muhatap oldum ama kesildi. Daha kimse bana bu soruyu sormadı. Şimdi ne oldu da bu yeniden üflendi? Mesele şu, mesele İslam'ı zaafa düşürmek. Dinimizi zaafa düşürmek. Bizim dinimizin ılımlı, ılımsız böyle bir yanı yok. İslam bütün kurumlarıyla müesseseleriyle Kitabullah'ta kendini bulmuş ve orada ifade edilen dinin kendisidir. Onun dışında kimse dinimize tanım yapmasın." diye konuştu.

Batının, yabancıların yakıştırmalarıyla dini öğrenmediklerini belirten Erdoğan, böyle bir sıkıntının da olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam'ın geleneğin ve ananelerin üzerinde bulunduğunu, geleneğin ancak İslam'ın ruhu ile mütenasip olduğu zaman anlam kazandığına işaret ederek, "O zaman fıkhi otoriteler de o gelenekte ne yaparlar? İstifade ederler. O toplumun, o geleneklerine göre de fakihler hükmederler." dedi.

Kadınların hayatın her alanında varlık gösterebilmeleri konusunda yaşanan sıkıntıların İslam'dan değil, toplumların asırlardır süregelen yerleşik algılarından kaynaklandığı bir gerçek olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizim tarihimizde Hazreti Hatice validemiz o annelerin en güzeli, en yücesidir. Sevgili Peygamberimizi o hangi dönemde nasıl ona şefkat, merhamet ellerini anlayışını ortaya koymuş onu öyle her anne, eş, yapamaz. O yüce görevi aldığı anda ürkek haliyle eve geldiğinde o 'beni örtünüz' dediği anda onu, o ürkek anında örten eş Hazreti Hatice validemizdi. Güçlü bir iş kadını olmanın yanında Sevgili Peygamberimiz ile evlenmişti. Hazreti Ayşe validemiz, Ümmü Seleme, Raziye Begüm Sultan, Melike Hatun, Mihrimah Sultan gibi hizmetleriyle abideleşmiş on binlerce kadın var."

Anneliğin, Allah'ın kadınlara en büyük lütfu ve ikramı olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, anneliği inkarın ise yaradılışı inkar sayıldığını kaydetti. Müslüman kadının iyi bir anne olduğu kadar yeri geldiğinde çığır açan bir ilim insanı, siyasetçi, öğretmen hatta yeri geldiğinde atılgan bir savaşçıdır. Kadınların emeği ve katkısı olmayan, kadın eli değmeyen her işin eksik ve yarım olduğunu bildiren Erdoğan, bu anlayışla son 15 yılda Türkiye'de kadınların önündeki engelleri kaldırmak için çok büyük adımlar attıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, modern yapıyı İslam düşmanlığı olarak anlayan sözde elitist özde lümpen bir güruha rağmen, kadınlara haklarını teslim etme mücadelesini verdiklerini, teslim etmeye de devam ettiklerini ifade etti.

İnancının gereği olan kıyafetinden dolayı üniversiteye gidemeyen, iş hayatına atılamayan dört duvar arasına mahkum edilen kadınları özgürlükleriyle buluşturduklarına değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ilımlı İslam. Sen daha, 'ılımlı İslam' diyorsun, bir bayana araba kullanma müsaadesi vermiyorsun. Nasıl ılımlı İslam bu? İslam'da buna mani bir hüküm var mı? Yok. Demek ki herhalde bundan sonra yapacaklar. Şu ana kadar yok. Böyle bir anlayış olamaz. Bugün Türkiye'de hiç kimse inançlarından, hayat tarzlarından düşüncelerinden dolayı artık ötekileştirilmiyor. Devletin tüm kurumlarında artık Hanım kardeşlerimiz özgürce yer alabiliyor ama 15 yıl önce böyle değildi. Ben bu işin acısını çekmiş bir babayım. Sabır, sabır. 'Men sabera zafera' dedik sabrettik ve zafere ulaştık. Şimdi artık onlar aşıldı."

"İslam İşbirliği Teşkilatında kadınlar niçin yer almıyor?"

Erdoğan, başı açık ve örtülü kadınların arzu ettikleri her alanda çalışabildiklerini belirterek, gelecek dönemde de girişimcilikten, siyasete, eğitimden dış politikaya kadar her alanda kadınları daha da güçlendirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Dönem Başkanı olarak bu alandaki tecrübe ve birikimi diğer üyelerle de paylaşmak istediklerini ifade eden Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İslam İşbirliği Teşkilatı'na bile hala hanımlar olayını aslında doğru dürüst almış değiller. Onu da söyleyeyim. Bir el bakıyorsunuz ön kesiyor. İslam İşbirliği Teşkilatı gibi bir teşkilatın içinde niçin bir kadın kolları olmasın? Ülkelerin liderleri bu konuda henüz aynı anlayışta değil. Gençlik teşkilatı da yoktu. İşte bundan birkaç yıl önce Dolmabahçe'deki bir toplantıda orada teklifi getirdim. Orada gençlik teşkilatını kurma kararı verdik. Doğru dürüst bir gençlik teşkilatı var mı? O da yok. Aslında en dinamik unsurlar bu gençlik teşkilatıyla kadın teşkilatının kurulmasıdır. Bunun olması lazım. Bu olduğu andan itibaren bunun dünyadaki yayılması çok daha farklı olacaktır. Ona sadece benim ülkemin adeti, örfü budur. Bundan dolayı ben böyle bakıyorum dediğimiz anda netice alamayız. Orada bu iş eksik kalır. Biz bu anlayışla dönem başkanlığımızın ana konularından birini kadın sorunlarına ayırdık. 13'üncü İslam Zirvesi'nde yaptığımız çağrı, güç de olsa diğer ülkeler nezdinde makes buldu. Teşkilat bünyesinde ilk kez bir istişari kadın konseyi kuruldu. Bu konseyin de dönem başkanlığını üstleniyoruz. Kadın Konseyinin teklifiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen Genç Kadınlar Liderlik ve Girişimcilik Programı bu çabalarımızın bir neticesidir. Bu adımlar sizler tarafından çok daha güçlü, yaygın bir şekilde devam ettirilecektir."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title