Haberler

İit Çalışma Bakanları Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, "Üye ülkelerin bazılarında nispeten büyük oranda olan genç nüfus ele alındığında, yüksek olan işsizlik oranlarının, ülkelerin sosyoekonomik gelişimi üzerindeki olumsuz etkileri gözardı edilmemelidir" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, "Üye ülkelerin bazılarında nispeten büyük oranda olan genç nüfus ele alındığında, yüksek olan işsizlik oranlarının, ülkelerin sosyoekonomik gelişimi üzerindeki olumsuz etkileri gözardı edilmemelidir" dedi.

İhsanoğlu, Yıldız Sarayı Yaveran Köşkü'nde düzenlenen 'İİT Çalışma Bakanları Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, İİT'nin gelecek için vizyonunun üye ülkeler arasında dayanışmayı arttırmayı amaçlayan çok yönlü bir stratejiye sahip olduğundan bahsederek, siyasi, sosyoekonomik, kültürel ve bilimsel alanlarda ilişkilerin güçlendirilmesinin temel öncelikler arasında yer aldığını söyledi.

Çalışan kesimin refah ve sosyoekonomik gelişmişlik düzeyinin arttırılması ve istihdam alanlarının oluşturulması, istihdam kapasitelerinin geliştirilmesi ve mevcut iş gücünün istihdamın sağlanması konularının 2005 yılında kabul edilen 10 yıllık eylem planı sonrasında teşkilatın öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını dile getiren İhsanoğlu, küresel ölçekte yaşanan ekonomik ve finansal krizlerin üye ülkelerdeki iş gücü piyasasını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

İİT ülkelerinin ortalama işsizlik oranlarının toplam iş gücünün yüzde 14'ü seviyelerinde olduğunu anlatan İhsanoğlu, gençler arasındaki işsizlik oranının da önemli ölçüde yüksek rakamlara ulaştığını, bazı İİT üyesi ülkelerde gençlerin işsizlik oranlarının yüzde 30'lara dayandığını belirtti.

"Üye ülkelerin bazılarında nispeten büyük oranda olan genç nüfus ele alındığında, yüksek olan işsizlik oranlarının, ülkelerin sosyoekonomik gelişimi üzerindeki olumsuz etkileri gözardı edilmemelidir" diyen İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç nüfusun istihdamı sorunu, Arap Baharı olarak adlandırılan sürecin de ana nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Teşkilat üyesi ülkelerdeki işsizliğin öncelikli nedenleri arasında, yeni iş olanaklarının azlığı, iş gücü becerilerinin piyasa talepleriyle uyumsuzluğu, düşük verimlilik, makroekonomik istikrarsızlık, mevsimsel işler, işverenlerin talepleri ile eğitim seminerleri arasındaki kopukluk yer almaktadır.

Buna ek olarak, piyasalardaki kriz İİT üyesi ülkelerin, yoksulluğu azaltma çabalarını ciddi derecede engellemektedir. Bu nedenlerle işsizlik sorununun, birçok İİT ülkesinin karşılaştığı ekonomik ve sosyal sorunların en büyüklerinden birisidir. "

-İİT'NİN TEMEL ÖNCELİKLERİ-

İİT'nin ekonomik alanda yoğun olarak sürdürdüğü faaliyetlerde temel önceliklerden bazılarının, üye ülkelerin ekonomik üretkenliklerinin arttırılması ve üye ülkeler içinde kırılgan ve ekonomik etkilere daha çok maruz kalan savunmasız kesimler arasında istihdamın teşvik edilmesi ve desteklenmesinin amaçlandığını vurgulayan İhsanoğlu, bu kapsamda aralarında mikro-finansman, iş sağlığı ve güvenliği konularını da kapsayan mesleki ve teknik eğitim gibi birçok program ve proje geliştirildiğini belirtti.

İhsanoğlu, bu çerçevede bu toplantının tarihi bir öneme sahip olduğunu, daha önce İİT devlet başkanları tarafından 2005 yılında Mekke Zirvesi'nde kararlaştırılan iş gücü, insan kaynakları, sosyoekonomik kalkınma ve istihdam oluşturma konularındaki kararlara hayatiyet kazandırmak ve ortak hareket alanlarını belirlemek için önemli bir buluşma olacağını söyledi.

Bu hedeflere ulaşmak için genç ve kırsal kesimde yaşayan nüfusun istihdam konularında teşvik edilmesinin, ulusal ve bölgesel ekonomik programların merkezine alınması gerektiğinin önemine dikkati çeken İhsanoğlu, "Kalkınma stratejilerimizin ise günümüzde karşılaşılan zorluklar çerçevesinde yeniden ele alınması gerekiyor. Bu çerçevede önümüzdeki 10 yıl içinde bilgi ekonomisini kucaklayan 85 milyon yeni istihdam oluşturulabilir ve bunun üye ülkelerde işsizlik oranını küresel ortalama düzeyini geriletecektir" diye konuştu.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 25 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NİSAN 2024: Faiz kararı CANLI YAYIN! MB faiz oranı yüzde kaç oldu? Konyaspor Başkanı Fenerbahçe ile ilgili ne söyledi? Fenerbahçelileri kızdıracak sözler! DİLAN POLAT ÇIKTI MI? Dilan Polat, tahliye edildi mi? Dilan Polat aylık kazancı ne? SON DAKİKA: Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? MB Faiz oranı açıklandı mı? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın ne olur? Faiz sabit kalırsa altın düşer mi, yükselir mi? SON DAKİKA: PPK kararı ne? PPK kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı sonrası açıklama geldi mi? FAİZ SABİT KALIRSA DOLAR NE OLUR? Merkez Bankası Nisan ayı faizi sabit tuttu; Peki dolar ne olacak? Faiz sabit kalırsa ne olur? MB Nisan ayı faizi sabit mi bıraktı? SON DAKİKA: Faiz artarsa altın ne olur? #129689 Merkez Bankası faiz kararı kuru etkiler mi? Altın ne olur? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Nisan ayı faiz oranı ne oldu? Faiz arttı mı? FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI SON DAKİKA! TCMB faiz kararında son durum ne? Faiz kararı ne oldu? Reynmen Renklensin şarkı sözleri | Reynmen'in yeni şarkısı ne? Yeterince düşmanım var benim şarkısının adı ne? Merkez Bankası faizi ne zaman açıklayacak? Merkez Bankası faiz kararını saat kaçta açıklayacak? Green Card ne zaman açıklanacak? Green Card sonuçları ne zaman belli olacak? Green Card 2024 sonuçları nereden, nasıl öğrenilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title