Haberler

Iıı. Ulusal Hidrojen Enerjisi Kongresi... - Ichet Başkanı Nejat Veziroğlu: ''Başbakanlığa Bağlı Bir Hidrojen Ekonomisi Kurumu Kurulmalı''

Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) Başkanı Nejat Veziroğlu, ''Başbakanlığa bağlı bir hidrojen ekonomisi kurumu kurulmalı'' dedi.

Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) Başkanı Nejat Veziroğlu, ''Başbakanlığa bağlı bir hidrojen ekonomisi kurumu kurulmalı'' dedi.

17 Temmuz 2006 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında yapılacak III. Ulusal Hidrojen Enerjisi Kongresinin tanıtımı amacıyla basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan, Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından İstanbul'da kurulan ICHET'in Başkanı Veziroğlu, kongrenin amacının hidrojen enerjisi ile Türkiye'yi tanıştırmak olduğunu söyledi.

2025 yılında petrol ve doğal gaz üretiminin zirveye çıkacağını ve ondan sonra düşüşe geçeceğini, 2075 yılında bütün dünyanın hidrojene geçmiş olacağını ifade eden Veziroğlu, ''Petrol fiyatının artmasının sebebi bu zirveye yaklaşılması. Hidrojen ise tükenmez bir enerji olacak, 5 milyar yıl ihtiyacımızı karşılayabilecek. Ayrıca fosil yakıttan daha verimli, sentetik yakıtlar içinde en ucuzu ve en temizi'' dedi.

Enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden Türkiye'nin bu kritik durumu fırsata çevirmek için hidrojen enerjisinden istifade etmesi gerektiğini belirten Veziroğlu, ''Teklifimiz Başbakanlığa bağlı bir hidrojen ekonomisi kurumu kurmak'' dedi.

Nejat Veziroğlu, bu teklifi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini kaydetti.

Soruları da yanıtlayan Veziroğlu, teklife ilişkin sonuç alınıp alınmadığının sorulması üzerine, ''Biz göndereli 10 gün oldu, henüz bir yanıt gelmedi'' cevabını verdi.

Devletin bu iş için bütçe ayırmasına gerek olmadığını, sadece programında belirtmesi gerektiğini, yatırımı özel teşebbüsün yapacağını anlatan Veziroğlu, ''Büyük firmalar devletin politikasına bakar. Devlet hidrojen üretimi tesisi yapılmasını isterse yaparlar'' dedi.

Bir çok şirketin enerji danışmanlarının kendisine geldiğini ve konuştuklarını da anlatan Veziroğlu, UNIDO Başkanı'na, ''Dünya Hidrojen Enerji Zirvesi''ni İstanbul'da toplamayı teklif ettiğini, UNIDO Başkanı'nın da hükümetin kabul etmesi durumunda teklifi kabul ettiğini ve bir ay süre verdiğini aktaran Veziroğlu, bu konuyu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığını aktardı.

-NÜKLEER ENERJİ-

Bir başka soru üzerine de Veziroğlu, petrol fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak, Türkiye'nin bu durumu fırsata dönüştürmesi için hidrojen enerjisine geçmesi gerektiğini kaydetti.

Bir gazetecinin ''Nükleer santral konusuna nasıl bakıyorsunuz?'' sorusu üzerine de Veziroğlu, nükleer enerjinin birincil enerji kaynağı olduğunu ve Türkiye'nin nükleer enerji üretebileceğini ifade ederek, ''Nükleerin hammaddesi Türkiye'de var ve bugün yeni nükleer reaktörler yüzde yüz emniyetli oluyorlar'' dedi.

Elimsan Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Avcı da hidrojen enerjisinin en çok otomotiv ve konutlardaki elektriği etkileyeceğini, büyük otomobil firmalarının hidrojenle çalışan otomobiller üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title