Haberler

Iıı. Karbon Zirvesi: Ekonomiyi Yönetmenin Yolu, Karbonu Yönetmekten Geçiyor

Küresel ısınma, hükümetlere ve şirketlere "iklim borçlarını" hatırlatırken, üçüncüsü düzenlenen Karbon Zirvesi'nde Türkiye ekonomisinde "yeşil büyüme" ve düşük karbon yönetiminin nasıl sağlanabileceği tartışıldı.

Paris'te Aralık 2015'te gerçekleşen 21. İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), tüm ülkelere küresel ısınmayı sınırlandırmak amacıyla sera gazı salınımlarını 2050 yılına kadar dengelemesi çağrısı yapılmıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) düzenlenen III. Karbon Zirvesi'nin ilk gününde, katılımcılar "iklim mültecisi" olma riski, "sürdürülebilir yaşam kültürü"nün nasıl geliştirilebileceği, temiz enerjiye geçiş ile karbon ticareti gibi konuları masaya yatırdı.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde, Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği (IETA), İTÜ Arı Teknokent desteğiyle düzenlenen konferansta, "ekonomiyi yönetmenin yolunun karbonu yönetmekten geçtiği" vurgulandı.

İTÜ Rektörü: İklim mültecisi olmamalıyız

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, açılış konuşmasında "iklim değişikliği denilince akla ilk kuraklık, sel, çölleşme gelse de, günümüzde küresel ısınmanın etkilerinin çok daha ciddi bir konuma eriştiğine" dikkat çekti.

Karaca, "iklim mültecisi olmamalıyız" uyarısı yaptı ve iklim değişikliğinin tarihte toplumları göçe ittiğini hatırlattı. İTÜ Rektörü'ne göre, "geleceği iklim araştırmaları ve yeşil iş alanları şekillendirecek".

"Kişi ve kurumlar sürdürülebilir yaşam kültürüyle ilerlemeli"

Sürdürebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu da, "İklim değişikliğiyle mücadele için kişi ve kurumlar sürdürülebilir yaşam kültürüyle ilerlemeli" dedi ve iklim anormalliklerinin yaşanmaması için, "herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini" vurguladı.

Siddharth Yadav: Finans, temiz kaynaklı enerji üretimine aktarılmalı

III. İstanbul Karbon Zirvesi Başkanı Siddharth Yadav ise, Paris'te düzenlenen 21. İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda alınan kararların ardından ülkelerin taahhütlerini yerine getirebilmesi için "hükümetlerin ve tüm finans kuruluşlarının iş birliği içinde olması" gerektiğini açıkladı. Yadav, finansın temiz kaynaklı enerji üretimine aktarılmasının, iklim değişikliği ile mücadelede büyük önem taşıdığını ve bu süreçte iş dünyasına büyük görevler düştüğünü ifade etti.

Sera gazı azaltımı için Amerika, Çin ve Avrupa'da"sınırla ve pazarla" yöntemi

Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği'nden (IETA) Sarah Deblock ise, iklim değişikliği ile mücadelede "sınırla ve pazarla" (cap and trade) yöntemine işaret etti.

Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan ilk uluslararası emisyon ticaret sistemi kapsamındaki bu mekanizmada, şirketler kendilerine izin verilen maksimum karbonsalınımı sınırının altında kalmalı, sınırın altında kaldıklarında ise arttırdıkları payı başka şirketlerehak olarak satabilmeli.

Konferansta konuşan Sarah Deblock, sera gazı azaltımıiçin şirketlerin, özellikle Amerika, Çin ve Avrupa'da,karbon ticareti uygulamasına yüzünü döndüğünü, Afrika'da da karbon vergisi uygulamasının hayata geçirildiğini açıkladı.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), "Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim olgusu konusunda bilgive kapasite oluşturmak, konunun farkındalığını artırarak, ulusal ve uluslararası etkinliklerle yaygın etki yaratmakhedefi ile 2013 yılında kamu, iş ve akademi temsilcilerincekuruldu.

Dernek, resmi erk, yerel yönetimler, üniversiteler, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve medya ile işbirliğiiçinde "yeşil sivil gücünü" ortaya koymayı amaçlıyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Karaca Türkiye Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title