Haberler

Iı. Uluslararası Öğrencilik Sempozyumu

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, Türkiye'nin, 2023'te 250 bin uluslararası öğrenciyi hedeflediğini belirterek, "Bu hedefe ulaşmak için bunun teorisinin de konuşulması, çalışılması lazım." dedi.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, Türkiye'nin, 2023'te 250 bin uluslararası öğrenciyi hedeflediğini belirterek, "Bu hedefe ulaşmak için bunun teorisinin de konuşulması, çalışılması lazım." dedi.

Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde bu yıl ikincisini gerçekleştirdikleri "Uluslararası Öğrencilik Sempozyumu"nu, uluslararası öğrenci algısının doğru bir şekilde oluşması için düzenlediklerini söyledi.

UDEF olarak 12 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye'de uluslararası öğrencinin tanınmadığını, bilinmediğini vurgulayan Bolat, "İlk başta yabancı öğrenci olarak algılanıyor. Biz diyoruz ki 'Hayır, ülkemizde yabancı öğrenci yok, uluslararası öğrenci var." değerlendirmesinde bulundu.

Bunu ilan etmek için de uluslararası öğrenci buluşmaları gibi meydan ve salonlarda büyük organizasyonlar yaptıklarını anlatan Bolat, şöyle konuştu:

"Aslında halka ve kişilere yönelik bir bilgilendirme çalışması yapıyoruz. Son iki yıldır da baktık ki akademik anlamda da bir literatür yok. Uluslararası öğrenci konusunda Türkiye'de araştırmalar yok, bu alanda yetkin kişiler yok. Oysa dünyada şu anda 4,5 milyon uluslararası öğrenci var. Çeşitli ülkelerde yaklaşık 20 yıldır uluslararası öğrenci konusu üzerinde çalışan akademisyenler var. Buna dikkati çekmek için de iki yıldır bunun üniversite boyutunu ele almaya başladık. Sadece meydanlarda uluslararası öğrenci buluşması, genel tanışma programları ve bahar şenlikleri yapmanın yetersiz olduğunu gördük. Akademik anlamda da uluslararası öğrenci meselesinin değerlendirilmesi gerekiyor, bu akademik bir alandır. Türkiye, 2023 hedefinde 250 bin uluslararası öğrenci hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için bunun teorisinin de konuşması çalışılması lazım."

Ülkelerle ikili anlaşma yaparak öğrenci gelişlerinin önünün açılması ya da online başvuru yapmanın yetmediğini dile getiren Bolat, bunun sağlıklı yürümesi için sempozyum ve panellerin düzenlenmesinin önemine işaret etti.

"160 ülkede Türkiye'den mezun 65 bin öğrenci var"

Türkiye'de bu alanda etkin ve yetkin akademisyenlerin yetişmesi gerektiğine dikkati çeken Bolat, "Kendim de çok şaşkınım. Dün ve bugün 110 tane tebliğ sunuluyor. Geçen sene '1. Uluslararası Öğrencilik Sempozyumu'nu yaptığımızda 60 kadar tebliğ sunuldu. Bu yıl ise ancak 50 tebliğ sunulacağını düşünüyorduk. Tam tersi 110 tebliğ oldu ve yurt dışından da çok katılım sağlandı." diye konuştu.

Üniversiteler tarafından dünyanın dört bir tarafında özellikle de uluslararası öğrencinin yoğun olduğu ülkelerde bu tür sempozyumların çok yapıldığını ifade eden Bolat, olayın teorik tarafı konuşulmadan, problemler tespit edilmeden ve bunlara çözüm üretmeden insanları eğitip, başarılı bir şekilde mezun etmenin zor olduğunu aktardı.

Türkiye'nin, dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerle ticari, siyasi, kültürel ilişkilerinin bulunduğunu, bu kapsamda da uluslararası öğrenci konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Bolat, "Hem öğrencinin kendisinin bilfiil gelip gitmesi hem de mezun olduktan sonra... Şu anda dünyanın 160 ülkesinde 65 bin Türkiye mezunu var. Rakam olarak var. Bunların çok azıyla Türkiye devleti, üniversiteleri, STK'ları tanışıyor. Oysa ki hepsiyle tanışmamız gerekiyor. Bu insanlar ülkelerinde önemli görevler yapıyor. Onlarla Türkiye arasındaki bu bağı kuvvetlendirdiğimiz zaman Türkiye'nin bütün ilişkileri gelişmiş oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

UDEF Başkanı Bolat, sempozyumu, Türkiye'de üniversitede akademik anlamda literatür eksik olduğu ve uluslararası öğrenci konusunun çalışılmadığı için düzenlediklerini söyledi.

Sempozyum için 34 ülkeden araştırmacının geldiğini, sunulan tebliğlerin yaklaşık 40'ının İngilizce yapıldığını kaydeden Bolat, sempozyumda sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyadaki uluslararası öğrenci meselesinin konuşulduğunu belirtti.

Bolat, Türkiye'deki tüm üniversitelerde az ya da çok uluslararası öğrencinin bulunduğunu, bu kapsamda İstanbul Üniversitesinde yaklaşık 9 bin öğrencinin olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Ali Bolat Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title